Tgrt Haber
20 Aralık 2021 12:15

Bilim insanlarından şaşırtan açıklama: Fizik yasaları değişiyor

Bilim insanları, evrenimizin yapay zeka gibi işleyen bir yapıya sahip olduğunu ileri sürdü. Üstelik araştırmacılar, evrendeki temel fizik kanunlarının da değişiyor olabileceğini açıkladı.

Bilim insanlarından şaşırtan açıklama: Fizik yasaları değişiyor
bilim,evren,fizik yasaları,yapay zeka,janna levin

“Değişmeyen tek şey değişimdir” sözünü pek çok kişi duymuştur. Araştırmacılar, bu sözün evrendeki fizik kuralları için de geçerli olduğunu düşünüyor. Ancak kısa süre önce yayımlanan bir çalışmanın ardından bilim camiasında hararetli bir tartışma başladı. 

Teknoloji devi Microsoft’un yanı sıra Brown Üniversitesindeki bilim insanları fizik yasalarının aslında yavaş yavaş değişebileceğini ve evreni anlama arayışımızı karmaşıklaştırabileceğini söylüyor. Eğer bilim insanlarının bu hipotezi ilerleyen zamanlarda doğrulanırsa şimdiye kadar öğrendiklerimiz değişecek. 

EVREN YAPAY ZEKAYA SAHİP

Popular Mechanics’te yayımlanan “Otodidaktik Evren” başlıklı makale şu ana kadar bildiklerimizi unutturacak türden bir hipotez ortaya atıyor. Makalede araştırmacılar, evrenin kendi kendine yenilikleri öğrendiğini ve kendini geliştirdiğini açıkladı.

Bilim insanlarından şaşırtan açıklama: Fizik yasaları değişiyor

Yeni çalışmada ortaya atılan hipotez, hayvanların evrimine benzetildi. Çünkü örneğin, artık trilobitler veya dinozorlar yok ancak kediler ve köpekler etraflarındaki çevreye uyum sağladıkları için hayatta kaldı. Böylece genlerini gelecek nesillere aktarmayı başardılar. Evrenimiz de aynısını yapmış olabilir. Ancak tek bir farkla; evrenimiz, diğer evrenlerle rekabet etmeye ihtiyaç duymuyor, sadece sürekliliğini sürdürmeye ihtiyaç duyuyor. 

Bilim insanları, örneğin Newton'un yerçekimi yasasının evrenin ilk süreçlerinde geçerli olabileceğini düşünüyor. Ancak Barnard College of Columbia Üniversitesinden fizik ve astronomi profesörü Dr. Janna Levin, evrenin ilerleyen süreçlerde kendini geliştirdiğini söyledi. 

Dr. Janna Levin, "Eğer evren belirli bir algoritma seti ile hesaplama yapabiliyorsa, o zaman belki de kendi kendine yeni kurallar öğreten kendi kendine öğrenen sistemlerinizin olduğu yapay zekada gördüğümüzün aynısını yapabilir. Kurallar derken, kozmolojide fizik yasalarını kastediyoruz.” dedi. 

Bununla birlikte, çalışmanın yazarları henüz bu teori için şüpheli yaklaştıklarını da vurguladı. Araştırma ekibi, bu hipotezin küçük bir adım olduğunu belirterek üzerinde uzun süre çalışılması gerektiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...