Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Temmuz 2021 14:47

İtalya'da buzul erimesin diye dev battaniyeli önlem

İtalya'da Presena Buzulu'nun yaz aylarında erimemesi için ilginç bir yöntem kullanılıyor. Buzulun üzeri özel bir malzemeden yapılan dev örtüyle kaplanıyor.

İtalya'da buzul erimesin diye dev battaniyeli önlem
buzul,italya

İtalya'yı sıcaklar etkisi altına aldı. Prasena Buzulu yeniden dev bir örtüyle kaplandı. 2008'den bu yana Presena Buzulu'nun yaklaşık 120 bin metrekarelik kısmı jeotekstil örtü ile kapatılıyor. Her sene buzulun erimemesi için bu yöntem uygulanıyor.

5 metre genişliğinde ve 70 metre uzunluğundaki örtünün kaplanması yaklaşık bir ay sürüyor. Bu örtü güneş ışınlarını geri yansıtarak buzulun erimesini engelliyor.

İtalya'da buzul erimesin diye dev battaniyeli önlemTrento Bilim Müzesi'nde buzul bilimcisi olarak görev yapan, Christian Casarotto, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bu yöntem yüzeydeki karların erimesini yavaşlatıyor. Yazın otomobilinizin güneşten etkilenmemesi için kullandığınız güneşlikler gibi Güneş enerjisi açık renkli bu malzeme sayesinde yansıtılıyor. Kar ve buzun erimesi yüzde 70 oranında engellenmiş oluyor." 

Presena Buzulu 1993'ten beri üçte bir oranında erimiş durumda. Erimenin nedeni ise küresel ısınma.

Casarotto, sözlerine şöyle devam etti:

"Buzulların erimesi küresel ısınmanın en çarpıcı sonuçlarından biri. Gelecekte yaşanacakları anlayabilmek için buzulları yakından takip etmek gerekiyor. Dünya liderleriniin karar verirken gezegende yaşananları dikkate almaları şart." 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...