Tgrt Haber
07 May 2022 17:24 - Güncelleme : 07 May 2022 17:28

Uygun fiyattan satışa çıkarıyorlar: Cep telefonu yenileme merkezleri artıyor

Akıllı telefon fiyatları cep yakmaya devam ederken eski cep telefonlarının yenilenerek satışa sunulduğu merkezlerin sayısı da artış gösteriyor. Uygun fiyatlı cep telefonu ve tablet almak isteyenlere hitap eden işletmelerin sayısı 18’e çıktı.

Kullanılmış cep telefonları yenilenerek satışa sunuluyor
Kullanılmış cep telefonları yenilenerek satışa sunuluyor

Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı uygulama kapsamında kullanılmış cep telefonu ve tabletler yetkili merkezlerde belirlenen standartlara uygun şekilde yenilenerek satışa sunuluyor. Bu yenilenmiş ürünlerin satışına ilişkin yasal altyapıyı oluşturmak amacıyla hazırlanan yönetmelik, 22 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 

Bakanlık tarafından Haziran 2021'de 3 firma ‘yenileme merkezi’ olarak yetkilendirildi. Nisan 2022 itibarıyla yetkilendirilen yenileme merkezi sayısı 18'e çıktı. Söz konusu merkezlere ilişkin bilgilere Bakanlığın internet sitesinden ulaşmak mümkün. 

KDV ORANI DÜŞTÜ, FİYAT AZALDI

Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Eylül 2021'de yenilenmiş cep telefonlarını satın alan tüketicilerin ödedikleri KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürüldü. Böylece tüketiciler daha uygun fiyattan satın alabilir hale geldi. Yenileme merkezlerine de vergi avantajı sağlandı. 

Bununla birlikte, yenilenmiş cep telefonları için taksit imkanı da getirildi. Buna göre, yenilenmiş cep telefonlarında taksit sayısı fiyatı 5 bin lira ve altında olan cep telefonları için 12 ay, fiyatı 5 bin liranın üzerinde olan cep telefonları için 6 ay olarak belirlendi.

YENİLENMİŞ ÜRÜNLER YASAL ZEMİNE OTURTULDU

Öte yandan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da değişiklik yapan düzenleme, 1 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanırken, bu kanunda ilk defa yenilenmiş ürünlere yer verildi. Böylece yenilenmiş ürünler ilk defa kanunla düzenleme altına alınmış oldu.

Kanunla, ithalatta önemli bir yer tutan ürünlerin Bakanlık tarafından yetkilendirilen yenileme merkezleri aracılığıyla donanım, yazılım veya fiziki özelliklerinde iyileştirme yapılarak en az bir yıl süre ile garantili olacak şekilde tüketicilere yeniden satılması amaçlandı. Böylelikle tüketiciler hem garantili ve güvenli ürünlere ulaşmış olacak hem de israfın önlenmesine ve yeşil dönüşüme katkı sağlanacak.

Kanuna göre, yetki belgesi olmadan yenileme faaliyetinde bulunulması halinde 500 bin lira, yenilenmiş ürün satışında tespit edilen aykırılık ve eksikliklerle ilgili olarak her bir işlem için 500 lira idari para cezası uygulanacak.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nurullah 24 Ağustos 2022 16:07

TUM VERGILER KAKSIN ARTIK TELSIZ KULLANIM ÜCRETİ KALKSIN TELSIZ KULLANIM

Sonraki Haber Yükleniyor...