Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Haziran 2021 11:25

Deepfake ne demek? Deepfake teknolojisi nedir, nasıl kullanılır?

Gelişen teknolojiyle birlikte sahte ile gerçek ayırt edilemez hale geldi. Öğrenerek kendini geliştiren yapay zekâ, önü alınamaz şekilde ilerliyor. Bir ses veya video ile manipülasyonlar yapan yapay zekanın en akıl almaz örneği ise "Deepfake" videolar oluyor. Peki, Deepfake ne anlama geliyor, deepfake ne amaçla kullanılıyor?

Deepfake ne demek? Deepfake teknolojisi nedir, nasıl kullanılır?
Deepfake,deepfake nedir,teknoloji

İnternette büyük tehlike olarak görülen deepfake videolar merak ediliyor. Yapay zekanın kontrol edilemez hale geldiğinin örneği olan “Deepfake teknolojisi” birçok kişi tarafından araştırılıyor.

Yapat zekanın öğrenme hızı tahmin edilenden daha hızlı gerçekleşiyor. Söz konusu teknolojinin belli bir noktaya gelmesinin 1 yılı bulacağı düşünülürken o noktaya gelmesi sadece 1 ay sürdü.

DEEPFAKE NE DEMEK?

Deepfake ilk kez 2017’nin kış aylarında ortaya çıktı. Dünyanın en popüler internet formlarından birisi olan Reddit’te bir kullanıcı, Deepfake isimli bir sayfa açarak yüzleştirme uygulamasını geliştirmeye çalıştı. Bu teknoloji aslen üniversitelerde ve stüdyolarda zaten geliştirilmeye çalışılıyordu. Deepfake sayfasının sahibi de bu süreci Youtube ve Reddit’e yüklediği videolarla anlatıyordu. Yazılımın git gide mükemmele yaklaştığını gören insanlar, bu teknolojiyi kötü içeriklerde kullanmaya başladı. Bunun ardından işler bu noktadan sonra başka bir hale dönüştü.

Bu teknolojiyle hazırlanmış videolar, dünya çapında büyün sorunlar oluşturabiliyor. Yapay zeka donanımlı dolandırıcılar, birçok şirket veya devlet kurumunu deepfake teknolojisini kullanarak dolandırmıştır. Bu durum teknolojinin insan kontrolünün dışına çıktığının örneğidir.

Mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türü olan Deepfake, "deep learning" (derin öğrenme) ve "fake" (sahte) kelimelerden türetilmiş bir birleşik kelimedir.

Deepfake videolar, sıklıkla, otomatik kodlayıcılar ve üretken çekişmeli ağlar (GAN'lar) olarak bilinen makine öğrenme tekniklerini kullanarak mevcut medyanın kaynak medya üzerinde birleştirilmesi ve üst üste konması ile üretilir.

DEEPFAKE TEKNOLOJİSİ NASIL KULLANILIR?

Video ve ses kurgularıyla kaynak ürünün üstünde yapılan çalışmalar sonucunda bu teknoloji ortaya çıkmıştır. Birçok video ve ses kurgu programıyla hazırlanan bu videolar, kötü amaç olarak itibarsızlaştırma için kullanıldığı görülüyor.

Deepfake ne demek? Deepfake teknolojisi nedir, nasıl kullanılır?

Videoda bahsi geçen kişi hiç ilgisinin olmadığı bir şey ile karşılaşıyor. Sosyal ağlar birer birer deepfake videolarını yasaklasa da bu durumun önüne geçilmesi için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...