Tgrt Haber
08 May 2022 15:29 - Güncelleme : 09 May 2022 10:14

Deniz Suyunu İçme Suyuna Dönüştüren ‘Taşınabilir Cihaz’ Geliştirildi

ABD’li Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki mühendisler, deniz suyunu temiz içme suyuna dönüştüren cihaz geliştirdi.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
Deniz Suyunu İçme Suyuna Dönüştüren ‘Taşınabilir Cihaz’ Geliştirildi

Gelişen teknoloji, günlük hayatta gerek duyulan pek çok derde çare oluyor. Uzmanlar insanlık için fayda sağlayacak çalışmalar yürütürken, buna bir yenisi daha eklendi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mühendisleri, deniz suyunu içme suyuna dönüştüren bir cihaz geliştirdi.

Küçük bir bavulu andıran cihaz, içerisindeki teknolojiyle denizin tuzlu suyunu temizliyor ve içilebilir hale getiriyor. Mühendisler tarafından geliştirilen cihaz, özellikle acil bir durumda su ihtiyacını karşılayabilecek potansiyelde.

DENİZ SUYUNU İÇİLEBİLİR HALE GETİRİYOR

Tuzdan arındırma teknolojisine sahip cihaz, iyon konsantrasyonu adı verilen bir işleme dayanıyor. Su kanalının üst ve altındaki zarlardan geçen elektrik alanı kullanan cihaz; yüklü parçacıkları ve kirleticileri ayrı bir kanala iterek temiz, içilebilir bir su yapıyor.

Projesiyle ilgili acıkmalarda bulunan Jongkyun Khan'a; ‘’teknolojimiz, tuzlu suyun bir zar veya filtreden geçirdiği tuzdan arındırma işlemi ters ozmozdan çok daha verimli’’ derken, sözlerini ise şu sözlerle noktaladı; ‘’ Ters ozmoz, oldukça iyi bir enerji verimliliği sağlar, ancak önemli bakım maliyetleri gerektirir ve yalnızca tam bir tesis gibi büyük ölçekte çalışır. Bu yüzden, ICP'miz gibi daha esnek tuzdan arındırma işlemlerini nasıl uygulayabileceğimizi düşünüyorum. Bu gerçekten beni ilgilendiren uzun vadeli bir yön."

  Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki mühendislerin geliştirdiği kurtartma çantası, 10 kilogramdan hafif ve küçük bir portatif güneş paneli ile çalışabilmekte.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...