Tgrt Haber
27 Temmuz 2021 11:01

Dünya dışı bir yaşam için yeni keşif: Su buharı bulundu

NASA'nın Hubble Uzay Teleskopu'ndan ulaşılan verilere göre, Jüpiter'in uydusu Ganymede'de ilk su buharı bulundu.

Dünya dışı bir yaşam için yeni keşif: Su buharı bulundu
uzay,jüpiter

Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskopu Görüntüleme Spektografı'nın Ganymede'deki ultraviyole gözlemlerine baktı ve Jüpiter'in uydusu Ganymede'nin atmosferinde su buharı olduğunu gösteren bazı kanıtlara ulaştı. Bu su buharı, uydunun yüzeyindeki buzun gaz durumuna geçmesiyle yani süblimleşmeyle oluşmuş.

Dünya dışı bir yaşam için yeni keşif: Su buharı bulunduBilim insanları son çalışmalarını Nature Astronomy bülteninde yayımladı. Daha önce yapılan araştırmalarda, güneş sistemindeki en büyük uydu olan Ganymede’in Dünya’nın bütün okyanuslarından daha fazla su içerdiğine dair dolaylı kanıtlar elde edilmiş. Fakat oradaki sıcaklıklar o kadar düşük ki, yüzeydeki su donmuş halde.

Ganymede’in okyanusu, kabuğun yaklaşık 160 kilometre altında bulunuyor olmalı; bu yüzden söz konusu su buharı, bu okyanusun buharlaşmasını temsil etmiyor. Dailymail'in haberine göre gökbilimciler, su buharına yönelik yeni bulgulara ulaşırken, Hubble’ın son yirmi yılda yaptığı gözlemleri yeniden incelemişler.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...