Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ağustos 2022 11:40 - Güncelleme : 12 Ağustos 2022 11:43

Dünyaca ünlü siteler listede: Göz göre göre yasa dışı silah satıyorlar!

Dünyaca ünlü alışveriş sitelerinde satışa sunulan bazı ürünler için inceleme başlatıldı. Amazon, eBay ve Aliexpress'te yasa dışı silah satıldığı ortaya çıktı.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Times
Dünyaca ünlü siteler listede: Göz göre göre yasa dışı silah satıyorlar!
amazon,aliexpress

Dünyanın en popüler alışveriş siteleri için yakın zamanda inceleme başlatıldı. Milyonlarca ürünün satışa sunulduğu e-ticaret sitelerinde, yasa dışı yollarla silah sattığı ortaya çıktı. İçerisinde Aliexpress, Wish ve Amazon'un da yer aldığı siteler için harekete geçildi.

Birleşik Krallık tüketici haklarını koruma kuruluşu Which’in yaptığı araştırma sonunda bıçak, muşta, kılıç gibi yasa dışı silahların alış veriş sitelerinde satıldığı görüldü.

ONLINE SİTELERDE YASA DIŞI SİLAH SATIŞI YAPILDI

Which, dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisi Amazon’da, “trekking direkleri” olarak tanımlanan sürtünme kilitli coplar ve eBay’de 27 sterline tırtıklı bıçaklar satıldığını ortaya çıkardı.

Ayrıca kuruluş, bazı ürünlerin başlıklarında özel karakterler kullanılarak Amazon’da algılanmamalarının sağlandığını da tespit etti. Örneğin; bir ürün internet sitesinde “bătõ” ismiyle listeleniyor. Ancak bir silah ya da yaralayıcı araç-gereç olarak kullanıcıya gönderiliyor.

ALIEXPRESS GENİŞ YELPAZESİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Yasa dışı silah satıldığını tespit eden Which, en geniş silah yelpazesinin Aliexpress ve Wish'te olduğunu söyledi.  ''Otomatik açılan bıçak” aramalarında 10 sterlinin altında düzinelerce yasa dışı silahlar listelendi.

Dünyaca ünlü siteler listede: Göz göre göre yasa dışı silah satıyorlar!

Wish’te ise kemer tokası bıçağı ve 1 sterline satılan bir cüzdanda saklanmak üzere tasarlanmış bir bıçak da dahil olmak üzere bir dizi gizli bıçak buldu.

Öte yandan kuruluş, ilk silah aramalarından sonra algoritmalar tarafından dört platformda da ek yasaklı silahların önerildiğini de buldu. Bu da pazaryerlerinin yalnızca yasa dışı ürünlerin satışını kolaylaştırmakla kalmayıp, kullanıcılara diğer yasa dışı veya tehlikeli ürünleri tavsiye ettiği anlamına geliyor. 

SORUŞTURMANIN ARDINDAN HAREKETE GEÇİLDİ

Soruşturmanın ardından Amazon ve eBay, Which tarafından bildirilen tüm listeleri kaldırdıklarını söyledi. Wish ise listeleri kaldırma sürecinde olduğunu söyledi.

Amazon, cop satıcılarına karşı yaptırımlar uygulanacağını ve eBay de ürünlerin neden İngiliz alıcılara engellenmediğini araştıracağını söyledi.

AliExpress de listeleri kaldırdığını söyledi; ancak Which, sitenin yanıtından sonra 2,83 pound karşılığında bir kendini savunma bıçağı sunan promosyon e-postası aldı.

2019 Saldırı Silahları Yasası, belirli silahlara sahip olmayı yasa dışı hale getirmişti. Bunların satışı, ithalatı, tedariki, üretimi ve kamuda bulundurulması ise zaten yasa dışıydı.

 

Kaynak: Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...