Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Nisan 2022 14:07 - Güncelleme : 19 Nisan 2022 15:10

Dolandırıcılar Google'a sızdı: Arama yaparken dikkat

İnternetin nimetlerinden faydalanan dolandırıcılar, kullanıcıyı tuzağa düşürecek yeni yöntemlere başvurmaya başladı. Emniyet, örnek göstererek uzak durulması gereken tuzakları açıkladı.

Dolandırıcılar Google'a sızdı: Arama yaparken dikkat

Teknolojinin de gelişimiyle internet artık hayatın bir parçası haline geldi. Kullanıcılar merak ettiği her konuya Google gibi arama platformlarından erişirken, bunun yanı sıra e-ticaret siteleri sayesinde de tüm siparişlerini sanal ortamda verebiliyor.

Ancak internetin bu kadar sık kullanılması, dolandırıcılara da her geçen gün farklı kapı açıyor. Özellikle dolandırıcılar, gündem konularına göre planlar yapıyor ve kullanıcıyı tuzağa çekmek için ilginç yöntemler kullanıyor.

İNTERNETTEN ARAMA YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Siber Suçlarla Mücadele polisleri, sanal ortamlardaki dolandırıcılık olaylarına karşı önemli çalışmalar yapıyor. Son olarak uzmanlar, dolandırıcıların gündemdeki çeşitli konuları ele alarak vatandaşları tuzağa düşürdüğünü belirtti. Ayrıca bu konuda herkesin dikkatli olması gerektiğinin de altını çizdi. 

Dolandırıcılar Google'a sızdı: Arama yaparken dikkat

Teknolojinin gelişmesiyle artan dolandırıcılık suçlarına her geçen gün yenisi ekleniyor. Özellikle son zamanların gündem konusu; koranavirüs, tatil fırsatları, devlet desteklemesi ve kart bilgilerini çalmak için ortaya atılan linkler sanal ortamlarda dolaşıyor. Bu konuyla ilgili hassas çalışmalar yürüten   İzmirİl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, sanal dünyada dolandırıcıların izini saniye saniye sürerek belirlenen şüphelilerin kısa sürede yakalanmasını sağlıyor. 

SAHTE SİTELER KURULUYOR

Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, gündemi yakından takip eden kötü amaçlı korsanların, önemli gelişmeler üzerinden bilgi çalmak için sahte siteler kurduklarının altını çizdi. Konuyla ilgili olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Mehmet Buldum şu ifadeleri kullandı:

Dolandırıcılar Google'a sızdı: Arama yaparken dikkat

 "Dolandırıcıların, hedefleri gündemdeki konularla alakalı oluyor. Bunlar mağdur kitlesini bulup, nasıl aldatabilirim, nasıl kandırabilirim mantalitesi üzerinden bir senaryo oluşturarak, pandemi döneminde pandemiyle alakalı, hayvan severlerle hayvan haklarıyla ilgili konular üzerinden, kadına şiddet konuları üzerinden insanların zafiyet duyduğu konuları kullanıyor. Oltalama yöntemiyle, fishing siteler gibi internet siteleri üzerinden dolandırıcılık faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar. Telefonuna zararlı yazılım bulaşan kişinin burada ilk yapması gereken şey telefonuna zararlı yazılım yüklendiyse bu zararlı yazılımının faaliyetini durdurmak amacıyla internet bağlantısını kesmesi.

İkinci olarak bankasından para gittiyse, bununla alakalı harcamanın önüne geçebilmek amacıyla bankasıyla iletişime geçmesi. Bunları tamamladıktan sonra en yakın kolluk birimine bu durumu bildirerek suç duyurusunda bulunabilirler. Siber Suçlar olarak, vatandaşlarımızın buna benzer konularla alakalı, suç oluşmadan önce tedbirli davranmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bunlarla alakalı bizim eğitim faaliyetlerimiz de var. 'Siber Ay' projemiz çerçevesinde okullardaki öğrencilerimize bilgilendirme faaliyetleri yapıyoruz. Aynı zamanda özel ve resmi kurumlara da bilgilendirme faaliyetleri yapıyoruz"  

EN ÜSTTE ÇIKAN SİTELERE DİKKAT

İnternette bir şeyler arandığında genellikle otoriteler sitelere ait sonuçlar geliyor. Ancak bazı kullanıcılar, reklam vererek o içeriğin en üstte yer almasını sağlayabiliyor. İşte dolandırıcılarda bu yöntemle kullanıcıları tuzağa çekmeye çalışıyor. Dolayısıyla birşeyler aradığınızda, en üstte reklam olarak çıkan her sonuca tıklamamakta fayda var. Öte yandan sosyal medya üzerinden de her linke tıklamamakta fayda var. Zira sosyal medyada karşımıza çıkan reklamlar,  şüpheliler tarafından reklam verilerek sunulabilir. Yine bu noktada uzmanlar dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulunuyor. 

 

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...