Tgrt Haber
06 Ocak 2022 09:29

Devasa gökdelen Empire State'den bile daha uzun: Tehlikeli asteroit Dünya'ya yaklaşıyor

New York’ta bulunan 381 metre yüksekliğindeki Empire State binasından bile 2,5 kat daha büyük bir asteroit önümüzdeki hafta Dünya'nın yakınından geçecek. Bilim insanları, 18 Ocak günü Dünya’ya en yakın konumda bulunması beklenen asteroidin uzunluğunun 1 kilometre olduğunu söyledi.

Devasa gökdelen Empire State'den bile daha uzun: Tehlikeli asteroit Dünya'ya yaklaşıyor
bilim,göktaşı,asteroit

‘Asteroit (7482) 1994 PC1’ olarak adlandırılan gök cismi, 1994 yılında astronom Robert McNaught tarafından Avustralya'daki Siding Spring Gözlemevi'nde keşfedildi. Araştırmacılar, boyutu ve gezegenimize yaptığı düzenli yakın ziyaretler nedeniyle asteroidi ‘potansiyel tehlikeli’ olarak sınıflandırdı. 

Bununla birlikte, şimdilik endişelenecek bir şey yok. Çünkü asteroit Dünya'ya 1,93 milyon kilometre uzaklıktan geçecek. Yani Ay'ın Dünya’ya konumundan bile 5,15 kat daha uzakta bulunacak. Bilim insanları, asteroidin yörüngesini hesaplayarak hata payının yalnızca 133 kilometre olduğunu söyledi. Bu nedenle, yakın bir zamanda çarpışma riskinin olmadığı açık. 

ÇOK HIZLI HAREKET EDECEK

Bu asteroit ile son yakın geçiş, 89 yıl önce 17 Ocak 1933'te 1,1 milyon kilometrelik biraz daha yakın ama yine de güvenli bir mesafede gerçekleşti. Bilim insanları, 18 Ocak 2105'te de yine Dünya'ya benzer bir mesafeden geçeceğini hesapladı. 

Devasa gökdelen Empire State'den bile daha uzun: Tehlikeli asteroit Dünya'ya yaklaşıyor

Bu arada, asteroit, Dünya'ya göre saniyede yaklaşık 19.56 kilometrelik akıllara durgunluk veren bir hızda seyahat edecek. Böylece gece yıldız gibi görünecek.

Bu büyüklükteki bir asteroidin Dünya'ya yalnızca 600 bin yılda bir çarpacağı tahmin ediliyor. Bu konuda NASA’nın küçük bir asteroid uydusunu çarparak rotasından saptırmayı amaçlayan DART isimli bir görevi test aşamasında. İşe yararsa, gelecekteki asteroit tehditlerini savuşturmamıza yardımcı olabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...