Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Ağustos 2014 17:37

Ferrari’den esinlenip bunu yaptılar

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi öğrencileri, Ferrari'den esinlenerek hazırladıkları iki araçla TÜBİTAK yarışlarına katılacak.

Ferrari’den esinlenip bunu yaptılar
ferrari, esinlenme, tübitak,

KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden 11 öğrencinin hazırladığı elektrik enerjisi ile çalışan "Doru" ve güneş enerjisi ile çalışan "Kara-Tay" isimli araçlar tanıtıldı. TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda Konya'yı temsil eden tek üniversite olan KTO Karatay Üniversitesi öğrencileri, Ferrari'den esinlenerek oluşturdukları otomobil görünümlü araçlarının 11-17 Ağustos 2014 tarihleri arasında İzmit Körfez Pisti'nde gerçekleşecek yarışmada tasarım ödülü almasını bekliyor. Üniversite binası önünde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, iki kategoride yarışacak öğrencilerine başarılar diledi. Güneş enerjili aracın bu sene ikinci kez yarışmalara katılacağını hatırlatan rektör Prof. Dr. Torlak, elektrikli aracın ilk kez yarışa katılacağını söyledi. Rektör Prof. Dr. Torlak, "Güneş enerjili aracımızda bu yıl iyileştirmeler yapıldı. 50 araç arasında çok daha iyi bir performans ve iyi bir derece elde edeceğimizi düşünüyorum. Öğrencilerimizin araçta yaptığı iyileştirmelerin sonuca iyi yansıyacağı kanaatindeyim. Ben bu çerçevede güneş enerjili aracımızda katkı sağlayan arkadaşlarımıza ve bu katkılara destek olan mütevelli heyet başta olmak üzere tüm sponsorlara teşekkür ediyorum. Bu sene ilk kez yarışa katılacak olan ‘Doruk' elektrik desteğiyle, donanımıyla, yarışacak. Her iki aracımızdan da çok iyi derece bekliyoruz. Bu konuda arkadaşlarımızın yetişmesinde emeği geçen Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerine teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin bu düzeye gelmelerinde hem hocalarımızın onlara verdiği eğitim, hem de heyecan desteği, teşvik ve motivasyon desteği olduğunu düşünüyorum" dedi.

Prof. Dr. Ömer Torlak, açıklamasının ardından aracı test ederek tur attı.

FERRARİ'DEN ESİNLENİP 6 AYDA TAMAMLADILAR

Öğrenciler adına konuşan Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi Alper Ayhan (25), elektrik enerjisi ile çalışan ve otomobil görünümüyle dikkat aracın tasarımında Ferrari'den esinlendiklerini söyledi. Yaklaşık 6 ayda aracı tamamladıklarını anlatan Alper Ayhan, "Aracın dış aksamı fiberglastan oluşmakta. Özgün bir tasarım olmasıyla dikkat çekmektedir. Aracımızda yaklaşık 3 kw'lık batarya paketi bulunmakta. DC fırçasız mıknatıslı motor var. Bütün bu modülleri üniversite öğrencileri olarak biz kendimiz tasarladık. Aracın dizaynına çok dikkat ettik. Özellikle yarışacak araçlarda yarışmada tasarım ödülü de bulunmakta. Dizaynımıza daha çok güveniyoruz. Çünkü birebir otomobil görünümünde olan bir araç yaptık. Aracın hızı maksimum 60 kilometreye ulaşmakta. TÜBİTAK kotasına göre hızını 60 kilometre ile sınırladık, buna uygun bir motor kullandık. 60 kilometre hızla yaklaşık 2 saat yol alabilmekte" diye konuştu.

Araç dizaynında dünya markası otomobillerin ilham kaynağı olduğunu ifade eden Alper Ayhan, "Otomobilin arka kısım Ferrari'yi andırmakta. Ön kısım başka bir markayı andırmakta. Kalıplamasını, modellenmesini, çizimini kendimiz oluşturduk. Prototipini kendimizi yaptık. Ve kendi işçiliğimizle ortaya çıkan bir araç oldu" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...