Tgrt Haber
30 Mart 2018 15:55

GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, yasaklandı mı? Rehberde Nasıl Kayıtlıyım? GetContact Kapatıldı Mı?

GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, kim arıyor? Rehberde nasıl kayıtlıyım? gibi Rehber Uygulamaları için BTK'dan Uyarı geldi. Ardından bir haftadır giderek popülerleşen ve ardından oldukça tehlikeli olduğu fark edilen GetContact uygulamasına mahkeme kararıyla yasaklandı. Ona benzeyen 70 rehber uygulamasına da erişim yasağı getirildi.

GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, yasaklandı mı? Rehberde Nasıl Kayıtlıyım? GetContact Kapatıldı Mı?
telefon,rehber,rehber uygulaması,rehber uygulamaları,getcontact,cia

Kişisel bilgilerinizi tehlikeye atan Konusunda GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp gibi uygulamalar için BTK'dan uyarı geldi! Ardından GetContact uygulaması mahkeme kararıyla yasaklandı. Ona benzeyen 70 rehber uygulamasına da erişim yasağı getirildi. Peki GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, Kim Arıyor? Rehberde Nasıl Kayıtlıyım? GetContact kapatıldı mı? İşte cevaplar...

Telefon numarası üstünden isim sorgulama veya arayan kişinin kimliğini belirlemeye yarayan rehber uygulamaları uzun zamandır kullanılıyor. Fakat bu uygulamaların eriştiği bilgiler ve yol açtığı tehlikeler kısa sürede büyük ilgi çeken GetContact ile gündeme geldi. Kullanıcıların tepkisiyle ön plana çıkan GetContact gibi 70 farklı rehber uygulaması BTK’nın talebi doğrultusunda incelemeye alındı. Yürütülen sürecin ardından Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi bu uygulamalara erişim yasağı getirme kararı aldı.

Veri hırsızlığı ihtimali

Türk girişimci Burak Sağlık tarafından geliştirilen GetContact uygulamasını indirdiğiniz anda sizden pek çok alana erişim istiyor. Diğer rehber uygulamaları için de durum pek farklı değil. İzin istenen bilgiler arasında kamera, galeri, rehber, arama geçmişi, internet bağlantısı gibi birçok kategori bulunuyor. Kişisel veri hırsızlığına fazlasıyla müsait olan uygulama önce Apple’dan darbe yemişti. Teknoloji devi uygulamayı AppStore’dan kaldırma kararı almıştı. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın da tehlikeli olduğu konusunda uyardığı uygulama artık kullanılamayacak. Veri hırsızlığı iddialarını reddeden Teknasyon şirketinin kurucusu Burak Sağlık’ın ve diğer rehber uygulamasının sahiplerinin bu kararın ardından nasıl bir hamle yapacağı merak ediliyor.

Kullanıcıların Numarasını ve İsimleri Bir Havuzda Toplanıyor! 

Kişisel Bilgileriniz Tehlikede! Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe de AA muhabirine, en popüler rehber uygulamalarından GetContact'ın kullanıcıların numarasını ve isimlerini havuzunda topladığını söyledi.

Uygulamanın rehberi kopyalama sistemi olduğu için kişinin numarası ve bilgilerini diğer kişilerle paylaştığına dikkati çeken Aktepe, şöyle devam etti:

"Uygulama bu noktada, özel hayatın gizliliği bakımından sıkıntılar doğuruyor. Buradan numaranızı ve bilgilerinizi silebilmek için sisteme eklenen unlist (listeden çıkarma) özelliğini kullanabilirsiniz. Bunun için de öncelikle uygulamadan hesabınızı silmeniz gerekiyor. GetContact uygulamasını indirerek telefonunuza erişim hakkı vermiş oluyorsunuz. Tüm verileriniz alınıyor. Cep telefonunuza giriş hakkı verdiğiniz için tüm kişisel bilgileriniz de ele geçiriliyor."

GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, Kim Arıyor? gibi uygulamalar ön plana çıkarken, yapılan sorgulamanın milyarlaca olduğu düşünülüyor. Sadece Getcontact sorgulaması şu ana kadar 4.5 Milyar.

Bu uygulamaları indirenler için cazip kılan ise bu uygulamaların, kişilerin rehberlerde nasıl kayıtlı olduğunu göstermesinin yanı sıra kullanıcıya istenmeyen aramaları engelleme özelliğininde bulunması.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...