Tgrt Haber
11 Aralık 2021 11:46

Gizli kameraları tespit eden uygulama geliştirildi: 'Casus gözleri' avlıyor

Singapur ve Güney Kore'de araştırmacılar, gizli kameraları hızlı bir şekilde tespit eden akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Araştırmacılar, yöntemi tanıttı.

Gizli kameraları tespit eden uygulama geliştirildi: 'Casus gözleri' avlıyor
teknoloji,gizli kamera,telefon uygulaması,casus kameralar,LAPD app

TGRT HABER

Akıllı telefonlarda yer alan lazerler sayesinde gizli kameraları tespit etmek artık mümkün hale geldi. Singapur ve Güney Koreli bilim insanları, akıllı telefonların uçuş süresi (ToF) sensörlerinden yararlanarak, gizli kameraları bulabilen uygulama geliştirdi. 

ToF, nesnelerin mesafesini hızlı bir şekilde belirlemek için yansıyan ışığı kullanıyor. ToF sensörleri, LIDAR (ışık algılama ve menzil) sistemlerinde ve SLAM (eşzamanlı konum belirleme ve haritalama) algoritmalarını kullanan diğer uygulamalarda bulunuyor. Bununla birlikte, pek çok akıllı telefonda son yıllarda bu sensörler tercih ediliyor. Araştırmacılar, telefonların bu özelliğini büyük bir avantaja çevirdi. 

TEKNİK, SAMSUNG CİHAZLARDA TEST EDİLDİ

Singapur Ulusal Üniversitesinden Sriram Sami, Bangjie Sun ve Sean Rui Xiang Tan ve Yonsei Üniversitesinden Jun Han, bu alanda yenilikçi bir uygulama geliştirdi. Ekip, akıllı telefon uçuş süresi sensörlerini kullanarak gizli casus kameraları algılamayı başardı. Bilim insanları, geliştirdikleri teknolojiye LAPD (Lazer Destekli Fotoğraf Algılama) ismini verdi. 

Gizli kameraları tespit eden uygulama geliştirildi: 'Casus gözleri' avlıyor

Ekip, taranan alandaki alışılmadık derecede yoğun yansımaları kontrol ederek küçük, gizli lensleri ortaya çıkarıyor. Bu yöntem, Sony IMX516 iToF VGA sensörlü Samsung Galaxy S20+, S20 Ultra 5G ve Note 10+ akıllı telefonlarda test edildi. 

UYGULAMA, YÜKSEK BAŞARI GÖSTERDİ

Testlere göre, LAPD kullanılarak gizli kameraların yüzde 88,9'u tespit edilirken, çıplak insan gözü sadece yüzde 46'sını tespit etti. Ayrıca özel K18 sinyal dedektörü toplam kamera sayısının yalnızca yüzde 62,3'ünü algıladı. Bu arada, LAPD en düşük yanlış pozitif oranına (yüzde 16.67) sahipken, özel K18 cihazında bu oran yüzde 35.2 oldu. 

Gizli kameraları tespit eden uygulama geliştirildi: 'Casus gözleri' avlıyor

Araştırmacılar, güçlü sonuçlar elde etmelerini yanlış pozitifleri ortadan kaldırmak için derin öğrenme filtresi kullanmalarına bağladı. Ekip, günümüzde otel odalarına ve tuvaletlere gizli casus kamera yerleştirilmesini mahremiyet açısından ciddi bir tehdit olarak niteledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...