Tgrt Haber
14 May 2022 16:34 - Güncelleme : 14 May 2022 17:02

Bir zamanlar ABD’ye aitti: Google, gizemli Rus adasını sansürledi

Doğu Sibirya Denizi'ndeki Jeannette Adası gizemi yine tartışmaları alevlendirdi. Arama motoru Google, Haritalar özelliğinde adayı siyah bir leke ile sansürlüyor.

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: The Sun
Jeannette Adası, Doğu Sibirya Denizi'nde bulunuyor
Jeannette Adası, Doğu Sibirya Denizi'nde bulunuyor

Google Haritalar, Rusya'nın Jeanette Adası’nı garip bir siyah leke şeklinde gösteriyor. Haritada yakınlaştırma yapıldığında ise uydu görüntüleri aracılığıyla adanın bazı bölümleri gün yüzüne çıkıyor. Bununla birlikte, teknoloji devi, buzla kaplı bu kara kütlesini neden gizlediği konusunda ağzını sıkı tutuyor. 

Bölgenin Rusya'ya mı yoksa ABD'ye mi ait olduğu konusunda uzun süredir devam eden sorunlar olmasına rağmen, adanın neden bulanık olduğu belli değil. Bazı komplo teorisyenleri, ABD ve Kanada'ya nispeten yakın olması nedeniyle adanın gizli bir Rus askeri üssü için ideal bir yer olduğunu öne sürüyor.

Bu arada, Google, Almanya'daki hava üsleri, Rusya'daki füze siloları ve Afganistan'daki üsler de dahil olmak üzere, Haritalar aracında genellikle askeri yerleri sansürlemekte.

GİZEMLİ ADA BUZLARLA KAPLI

Adanın görüntüleri, Rusya'nın Arktik Okyanusu'nun haritasını çıkarmak başlattığı Arktik Okyanusu'nun Uluslararası Batimetrik Tablosu projesi tarafından Google'a sağlandı. Google sözcüsü konuya ilişkin yorum yapmadı.

Bir zamanlar ABD’ye aitti: Google, gizemli Rus adasını sansürledi

Rusya'nın kuzeyinde yer alan Jeannette Adası, 1881 yılında Amerikan Donanması subayı ve kaşif George E. De Long liderliğindeki bir keşif gezisi sırasında keşfedildi. Sadece 1,2 mil karelik bir alan. De Long, Kuzey Kutbu çevresindeki Arktik Okyanusu'nda açık sular bulmayı umuyordu ancak Eylül 1879'da Herald Adası yakınlarında kalın bir buzun içinde sıkışıp kaldı ve Mayıs 1881 civarında Jeanette Adası'na yaklaşmadan önce yüzlerce mil sürüklendi.

Kaşif ve mürettebatı adaya sığındı, Amerika Birleşik Devletleri adına kara kütlesini ele geçirdi ve gemilerine USS Jeanette adını verdi. Ancak 1910–1915 İmparatorluk Rus Arktik Okyanusu Hidrografik Seferi'nin ardından Rusya, Jeanette'in diğer Arktik adalarla birlikte Rusya Federasyonu'nun bir parçası olduğunu açıkladı.

JEANETTE ADASI RUSYA'YA AİT

İdari olarak, ada şu anda Rusya Federasyonu'nun Saha Cumhuriyeti'ne ait. ABD, günümüzde adayı Rus toprağı olarak tanıyor. Büyük olasılıkla Jeanette Adası'nın kime ait olduğu konusundaki sorunlar, Google Haritalar'da sansürlenmesine yol açtı.

Bir zamanlar ABD’ye aitti: Google, gizemli Rus adasını sansürledi

Reddit’te Exoplanetaryscience kullanıcısı, “Google nadiren sebepsiz yere sansürler. Google Earth'te yapılan bir arama, bunun kalıcı olarak bulanıklaştığını gösteriyor - 1980'lerden kalma görüntülerde bile. Ama beni asıl şaşırtan, Jeannette Adası'nın en azından sözde tamamen kayda değer olmaması. Orada gizlenmiş bir Rus askeri üssü olduğunu tahmin ediyorum ve muhtemelen oldukça önemli.” dedi.

Jeanette Adası'nı Google Haritalar'da 76°47′24″N 157°58′00″E üzerinden siz de görüntüleyebilirsiniz. 

Kaynak: The Sun
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...