Tgrt Haber
26 Nisan 2022 15:13 - Güncelleme : 27 Nisan 2022 09:27

Uzay yolculuğu başlıyor! Bakan Varank İMECE için tarih verdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ‘İMECE’ isimli gözlem uydusunun yolculuk takvimini açıkladı. Varank, “Yakın zamanda bu uydu kapatılacak, son testlerine girecek ve fırlatılmak üzere ABD'ye gönderilecek, kasım ayı itibarıyla fırlatmaya hazır hale gelecek.” diyerek uydunun fırlatılması için geri sayıma başlandığını belirtti.

Uzay yolculuğu başlıyor! Bakan Varank İMECE için tarih verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Millete Sesleniş’ konuşmasında Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli ‘İMECE’ isimli gözlem uydusunun 15 Ocak 2023’te uzaya fırlatılacağını açıklamasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından da konuya ilişkin açıklama geldi.

Bakan Mustafa Varank, yerli ve milli imkanlarla TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE'yi ve TÜRKSAT 6A'yı inceledi. Yakın zamanda test aşamasına geçecek uydunun fırlatılmak üzere ABD'ye gönderileceğini söyleyen Varank, “İnşallah 15 Ocak 2023'te de kendi yerli ve milli gözlem uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız.” dedi.

İMECE KAMERA SİSTEMİNE İLGİ!

Mustafa Varank, uydudaki yıldız izlerden, tepki tekeline, x bant vericiye, elektrikli itki motoruna, uçuş bilgisayarına ve kamerasına kadar bütün ürünlerin yerli ve milli olarak geliştirildiğini söyledi. Açıklamasının devamında da ihracat vurgusu yaptı:

Uzay yolculuğu başlıyor! Bakan Varank İMECE için tarih verdi

“Burada geliştirdiğiniz bütün komponentlerin aslında bir ihracat potansiyeli var. Şu anda İMECE uydusunda kullandığımız kameraya yurt dışından sipariş vermek isteyen ülkeler bulunuyor. Bu uyduya benzer uyduları bizimle beraber yapmak hatta hazır sipariş vermek isteyen ülkeler var. Aslında kamera satışıyla ilgili bir ön anlaşmayı da imzaladık ama bunlar somutlaştığında kamuoyuna ilan edeceğiz.

Uzay yolculuğu başlıyor! Bakan Varank İMECE için tarih verdi

Biz yerli ve milli uydu kabiliyetlerimizi Türkiye'deki bütün firmaların katılımıyla geliştirmeye çalışıyoruz.Bu manada da Milli Uzay Programı'mızda tüm bu faaliyetleri sinerjiyle harekete geçirmek üzere bir hedef koyduk. Milli Uzay Programı'mızın önümüze koyduğu hedefleri Türkiye'deki bütün kabiliyetlerle beraber ama başta TÜBİTAK UZAY olmak üzere Bakanlığımızın bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla beraber hayata geçirmeye devam edeceğiz. Türkiye'yi katma değerli üretimle ekonomik anlamda kalkındıracağız.”

MİLLİ UZAY PROGRAMI TÜM HIZIYLA DEVAM EDECEK

Bakan Mustafa Varank, Türkiye'nin kilogram başına ihracat değerinin 1,5 dolar seviyesinde olduğunu belirterek, “Böyle bir kamerayı üretip sattığınızda, kilogram başına 86 bin avroya ulaşma şansına sahipsiniz. 1,5 dolar nerede, 86 bin avro nerede? Neden uzayla ilgileniyorsunuz diye soranlara bu örneği gösteriyoruz.

Uzay yolculuğu başlıyor! Bakan Varank İMECE için tarih verdi

Hem yerli ve milli yüksek çözünürlüklü uydumuzu yaparak kendi güvenlik ihtiyacımızı karşılıyoruz ama burada elde ettiğimiz kabiliyeti, mühendisliği, ürünleri sattığımızda çok büyük bir ihracat geliri elde edebiliyoruz. Onun için uzayla ilgilenmeye, Milli Uzay Programı'nı sıkı sıkıya takip etmeye devam edeceğiz. Şu anda uzaya gönderilecek uydunun çalışmaları devam ediyor. Bu ay içinde buradaki kapakların kapandığını, uydunun toplandığını ve çevresel testlerle beraber bir dizi teste gireceğini biliyoruz. İnşallah kasım ayı itibarıyla fırlatmaya hazır hale gelecek. Ocak ayında da ABD'den uzaya fırlatılacak.” dedi.

Uzay yolculuğu başlıyor! Bakan Varank İMECE için tarih verdi

Türkiye, İMECE ile ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik bir uydu kamerasına sahip olacak. Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını yerli imkanlarla karşılayacak İMECE, 15 Ocak 2023'teki fırlatmanın ardından 48 saat içinde görüntü verecek. 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak İMECE'nin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testleri, yer istasyonu anteni ve yazılımları yerli imkanlarla geliştirildi.

İMECE, tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek. Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...