Tgrt Haber
18 Ekim 2021 12:30

Güvenlik ve terör uzmanı Mete Yarar'dan çarpıcı F-35 yorumu: ABD Türkiye'ye iyilik yaptı

ABD, Türkiye'ye 8 adet F-35 yerine 80 adet F-16’nın modernizasyonunu yapma ve 40 adet yeni F-16 uçağı verme teklifinde bulundu. Güvenlik ve terör uzmanı Mete Yarar, ABD’nin F-35’leri vermeyerek Türkiye’ye istemeden iyilik yaptığını vurgulayarak “Diğer ülkeler F-35’leri azaltma yoluna gidiyor. F-35, hedeflenen görevlerin yarısını bile yapacak kabiliyete daha ulaşmadı” dedi. Yarar, ABD’nin Türkiye’ye F-35’leri vermemesinde İsrail’in parmağı olduğunu söyledi.

Güvenlik ve terör uzmanı Mete Yarar'dan çarpıcı F-35 yorumu: ABD Türkiye'ye iyilik yaptı
F-35,F-16

TGRT HABER / GÜLDEN KILIÇ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye 8 adet F-35' yerine 80 adet F-16’nın modernizasyonunu yapma ve 40 adet yeni F-16 uçağı verme teklifinde bulunduğunu açıklamıştı. 5’inci nesil uçak F-35’lerin yerini 4’üncü nesil uçak F-16’lar tutar mı, Türkiye için avantaj mı dezavantaj mı,  bu durum hava sahasında Türkiye’nin gücünün kırar mı güçlendirir mi, ABD neden F-35’leri vermiyor? Güvenlik ve terör uzmanı Mete Yarar, İngiltere de dahil pek çok ülkenin F-35’lerin sayısını azaltma yoluna gittiğine dikkat çekerek, “ABD, F-35’leri vermemekle istemeden Türkiye’ye iyilik yaptı” dedi. F-35’lerin Türkiye’ye verilmemesinin İsrail’in bir isteği olduğunu kaydeden Yarar, “İsrail, F-35’in Ortadoğu’da sadece kendisinde olmasını istiyor. ABD’nin herhangi bir Ortadoğu ülkesine satmasına izin vermiyor. Biz zaten F-35 projesinin ortağıyız, başka ülkeler gibi sipariş veren bir ülke değiliz. Projenin ortaklarından, geliştiricilerinden olmamıza rağmen F-35’leri İsrail istedi diye alamadık” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’NİN DEĞİL ÜRETİCİ FİRMA İLE PENTAGON’UN TEKLİFİ

Yarar, kamuoyunda F-35 yerine F-16 alındığına dair yanlış bir algı oluştuğunu söyledi. F-16 ile F-35’lerin birbirlerinin yerini tutmamasından dolayı bunun mümkün olmadığını kaydeden Yarar, süreci şöyle anlattı: “F-35 ile F-16’ları üreten firma aynıdır. Pentagon ile üretici firma Türkiye’ye ortak bir teklifte bulundu. Türkiye’ye zaten size F-35 vermiyoruz, önümüzde F-16’ların modernizasyon programı mevcut, bunu yapalım denildi. Türkiye bunun üzerine bu teklifi gönderdi. İlk etapta Türkiye’den biz bunu istiyoruz tarzında bir teklif verilmedi. Bu proje F-35’lerin yerine gelmesi planlanan F-16 projesi değildir. F-35’ler verilmedi yerine F-16 alalım demiyoruz. Bizim elimizde bulunan  80 adet F-16’nın modernizasyonu gerekiyordu. Bu paraya bu ihtiyacı karşılayacağız. Bazı zaman ara tedariklerle ihtiyaca göre F-16 gibi uçaklar alabiliyorsunuz, bu çerçevede 40 adet F-16 daha talep ediliyor.” 

Güvenlik ve terör uzmanı Mete Yarar'dan çarpıcı F-35 yorumu: ABD Türkiye'ye iyilik yaptı

F-35 ALINSA BİLE F-16’LAR’IN MODERNİZASYONU GEREKİYORDU

Türkiye’nin F-35’in bazı görevlerini F-16 tedarik ederek yapmaya çalıştığını kaydeden Yarar, F-35’in en önemli özelliğinin birbirinden farklı görevleri tek uçakta toplanması olduğunu söyledi. Yarar, “Bu yüzden Türkiye’de F-16 sayı arttırılıyor. Bu uçaklar birbirlerinden nesil, teknoloji ve çok yönlülük açısından farklılar. F-35’lerin görünmezlik kabiliyetine sahip olması en önemli özelliğidir. Diğer özelliği ise birbirinden farklı görevleri yapabilme kabiliyetini üzerinde barındırıyor olmasıdır” dedi. 

“Bu, ABD’nin size F-35 vermedik F-16 verelim projesi değil” diyen Yarar, ABD’den sonra en büyük F-16 filosuna Türkiye’nin sahip olduğunun altını çizdi. Bu filonun zaman zaman modernizasyonu yapılması gerektiğini belirten Yarar, “Blok seviyesinde iyileştirme yapılması gerekebiliyor. F-35 alınsa bile F-16’lar ortadan kaldırılmayacaktı” ifadelerini kullandı. 

F-35’LER İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL!

Yarar, F-35’lerin planlanan birçok görevi daha yapacak seviyeye ulaşmadığını söyledi. ABD’nin tek uçağa 4 görev yüklediğini kaydeden Yarar, “Bu görevlerin yalnızca 1,5’ini yapabildiler, F-35’lerin yarıya bile ulaşmamış bir görev kabiliyeti var” şeklinde konuştu.  Türkiye’nin F-35’lere sahip olmamasının şu an için çok büyük bir kayıp olmadığını kaydeden Yarar, “Önümüzdeki zamanda F-35’ler geliştirildiğinde aynı durum söz konusu olmayabilir” dedi. 

ABD TÜRKİYE’YE İSTEMEDEN İYİLİK YAPTI

F-35’lerin diğer ülkeler tarafından sayılarının azaltılması yoluna gidildiğine dikkat çeken Yarar, bunun sebeplerini şöyle sıraladı: “F-35 çok maliyetlidir, havadaki uçuş maliyetleri çok yüksektir. Ayrıca ABD’nin bu uçağı verirken dayatmış olduğu şartlar mevcut. Şifresini ABD’de veriyor ve değiştiremiyorsunuz, bütün lojistik sistemini elinde tutuyor, bütün uçuş görevlerinin bilgilerine sahip olmak istiyor, ayrıca uçakta bir sorun varsa ABD müdahalesi olmadan kaldıramazsınız. Hem lojistik hem gizlilik açısından sorunlu bir durum. Bu yüzden İngiltere de dahil pek çok ülke F-35 alımından vazgeçti. ABD bize istemeden iyilik yaptı” 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...