Tgrt Haber
11 Aralık 2021 14:29

İlginç keşif: Bu dinazor Usain Bolt'tan daha hızlı koşuyor

Antik Kretase döneminde insanların olmadığına bir kez daha sevinmeliyiz. Çünkü soyu tükenmiş bir dinozor türünün Usain Bolt’tan bile daha hızlı koştuğu ortaya çıktı.

İlginç keşif: Bu dinazor Usain Bolt'tan daha hızlı koşuyor
bilim,paleontoloji,dinozor,usain bolt,velociraptor

İspanyol ve Arjantinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, Scientific Reports'un son sayısında ilginç bir çalışma yayımladı. Araştırma ekibi, İspanya'daki iki fosilleşmiş theropod (iki ayaklı dinazor) parçaları üzerinde yaptıkları analizleri açıkladı. Buna göre, manevralarla hızını artıran bir dinozorun yaşamış olduğana dair izler bulundu.  

Çalışmaya göre, bilinen en hızlı dinozorlardan velociraptorlar, şampiyon atlet Usain Bolt ile yarışacak olsaydı onu geçebilirdi. Bu soyu tükenmiş dinozorların saatte 45 kilometre hıza ulaşabileceklerini keşfeden araştırmacılar ilginç tespitlerde bulundu. Çünkü dünyaca ünlü şampiyon koşucu Usain Bolt da yaklaşık olarak aynı hıza ulaşıyor. Bolt, rekor kırdığı 2009 Dünya Şampiyonasındaki 100 metrelik koşuda saatte 44.72 km’lik hıza ulaştı.

İlginç keşif: Bu dinazor Usain Bolt'tan daha hızlı koşuyor

VELOCİRAPTOR, HIZINI MANEVRAYLA ARTIRDI

Araştırmacılar, hızlı dinozorun izlerinin ani hız değişiklikleri gösterdiğini keşfetti. Bilim insanları bunun nedenini dinozorun koşarken manevra yapmasına bağlıyor. Eylül ayında yayımlanan bir çalışma da ilginç bulgular elde etmişti. İki ayaklı dinozorların, bazı kuşlar (modern dinozorlar) gibi hızını artırırken denge sağlamak için kuyruğunu kullandığı keşfedildi.

Bilim insanlarının keşfettiği izler, La Torre 6B ve La Torre 6A-14 isimli iki patikada yer alıyor. Bu yoldaki dinozor ayak izleri, 100 milyon yıl öncesine ait. Bu arada, velociraptorlar kuş benzeri theropod dinozor cinsi olarak ifade ediliyor. Theropodlar genellikle etçil olmakla birlikte otçul olanlar da var. Üstelik T-rex ve velociraptor gibi iki ayaklı dinozorlar avlarını yakalamak için hızlı hareket etmeleriyle biliniyor.

DİNOZORLAR HAKKINDA ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Araştırmacılar, bu tür dinozor biyomekaniği üzerine yapılan çalışmaların paleontologlara antik dönemin ekolojisi ve türlerin evrimi hakkında yeni bilgiler sunacağını söyledi. La Rioja Üniversitesinden paleontolog ve çalışmanın baş yazarı Pablo Navarro-Lorbés, “Davranış, dinozorlarda incelenmesi çok zor bir şey. Bu tür keşifler, bence bu tür bilgileri geliştirmek için çok önemli.” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...