Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Haziran 2022 12:30 - Güncelleme : 21 Haziran 2022 12:37

İlk atışta başarısız olan Güney Kore yerli roketi ‘Nuri’yi yeniden uzaya fırlattı

Güney Kore, kendi geliştirdiği ilk yerli uzay reoketı ‘Nuri’yi uzaya fırlattı. Bu, başarısız olan fırlatmanın ardından ikinci kez gerçekleşti.

İlk atışta başarısız olan Güney Kore yerli roketi ‘Nuri’yi yeniden uzaya fırlattı
uzay,nuri,teknoloji

Ülkeler, kendi geliştirdiği roketleri sırayla uzaya göndermeye devam ediyor. Güney Kore de yerli roketi için bir süredir çalışmalarını sürdürüyordu. Nuri ismi verilen roketi 2021’de ilk kez uzaya yollayan Güney Kore, ne yazık ki bu atışında başarılı olamamıştı.

Şimdi ise Kore, ikinci kez roketi fitilledi ve uzaya yolladı. Güney Kore, 200 ton ağırlığındaki Nuri’yi başarısız görevden bir sene sonra yeniden uzaya fırlattı.

NURI, YENİDEN FIRLATILDI

 Nuri adını verdiği ilk yerli roketini Ekim 2021'de fırlatan ancak roketi yörüngeye yerleştirmede başarısız olan Güney Kore, yaklaşık 8 aylık aranın ardından 2. fırlatma denemesine bugün imza attı. 200 ton ağırlığında ve 47.2 metre uzunluğunda olduğu açıklanan 6 motorlu ve 3 aşamalı roket, başkent Seul'un yaklaşık 500 kilometre güneyinde bulunan Goheung bölgesinden yerel saatle 16.00'da uzaya fırlatıldı.

İlk atışta başarısız olan Güney Kore yerli roketi ‘Nuri’yi yeniden uzaya fırlattı

Yerel medya yaklaşık 16 dakika yol kat eden roketin 1.6 milyar dolara mal olduğunu yazarken, Güney Kore başarılı denemeyle birlikte uzaya uydu gönderen 10. ülke unvanını elde etti. Ülke medyası bunun ülkenin uzay teknolojileri konusundaki kararlılığını artıracağı ve daha büyük füzelerin inşasına zemin hazırlayacağı yorumunda bulundu. Projenin Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü'nden 250 araştırmacının çalışmaları sonucu hayata geçtiği öğrenildi.

NURI’YE BÜYÜK DESTEK

Öte yandan, Güney Kore Bilim ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı, Nuri projesine, Korea Aerospace Industries, Hanwha Aerospace ve Hyundai Heavy Industries gibi 300'ü aşkın havacılık ve mühendislik şirketinin destek verdiğini açıkladı.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...