Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Ocak 2022 14:51

İlk kadın satranç ustasından Netflix’e milyonluk dava

Netflix, yayımdaki bir dizisi yüzünden 5 milyonluk davayla karşı karşıya kaldı. Eski kadın satranç ustası Nona Gaprindashvili, yapımcı şirkete cinsiyetçi ve küçümsemeden tazminat davası açtı.

İlk kadın satranç ustasından Netflix’e milyonluk dava
Netflix,Netflix dava,Netflix Gaprindashvili,The Queen’s Gambit

Netflix, yayımlanmış bir hizmetinden dolayı milyonluk davayla karşı karşıya kaldı. ‘The Queen’sGambit' dizisindeki bir sahne, eski satranç ustası NonaGaprindashvili’yi harekete geçirdi. Yapımı mahkemeye veren Gaprindashvili gerekçe olarak, ‘son derece cinsiyetçi ve küçümseyici, aynı zamanda ‘yanlış’ tasvir kullanıldığını belirtti.

NETFLIX’E 5 MİLYONLUK DAVA

80 yaşındaki Nona Gaprindashvili, Netflix’deki ‘The Queen’s Gambit’ dizisinde yanlış olarak anlatıldığını ve bu yapımın son derece cinsiyetçi olduğuna değindi. Dizideki sahneye göre Gaprindashvili daha önce hiç bir erkekle oynamadı olarak gösterildi. Bu konunun yanlış yansıtıldığını ifade eden ve Netflix’i mahkemeye veren Gaprindashvili, aslında 1968’li yıllarda 59’dan fazla erkekle yarıştı. Ayrıca kadın satrançcı aynı anda 28 erkeğe karşı da rekabet etti.

İlk kadın satranç ustasından Netflix’e milyonluk dava

 Başarısının milyonlarca kişiye yanlış yansıtılmasıyla şoke olan Gaprindashvili, bu duruma karşılık Netflix’e tazminat davası açtı. 5 milyon dolarlık bu dava, yargı tarafından kabul edildi. Netflix ise tüm bu iddiaları reddetti. Dizinin daha önce kurgu olduğunu belirten şirket, yaratıcılarının sanatsal lisans korumasına sahip oması gerektiğini savunarak davanın düşürülmesi yönünde savunmada bulundu. Tüm bunlara ek olarak Netflix, eski satranç ustasını asla aşalamadığını, hatta bu sahnenin ayrıntılarını doğrulamak için iki satranç uzmanı kullandığını belirtti. 

ABD Bölge Yargıcı Virgina A Philips ise, Gaprindashvili’nin şikayetini değerlendirdi ve bunun makul olduğuna karar verdi. Yargıç aynı zamanda iftira atılması gibi durumların, kurgu eserlerde bile muaf olmayacağını sözlerine ekledi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...