Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Eylül 2014 18:14

iPhone 6'da olması beklenen 10 özellik

Apple'ın yarın tanıtacağı iPhone 6'da olması beklenen 10 yeni özellik öne çıkıyo

iPhone 6'da olması beklenen 10 özellik
apple, iphone 6, iphone 6 özellikleri,

Teknoloji tarihinin üzerinde en çok konuşulan markalarından biri olan Apple, yeni bir iPhone modelini üretme hazırlığında. İsminin iPhone 6 olmasına kesin gözle bakılan yeni akıllı telefonla ilgili internette yüzlerce farklı iddia yer alıyor. Aylar süren spekülasyonların ardından belirgin hale gelen önemli iddialar arasından 10 özellik öne çıkıyor. Bu özellikler iPhone 6'nın daha büyük ekrana sahip olacağını savunurken, Apple'ın yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisine sonunda adım atacağına işaret ediyor.

İnternette yer alan bu iddialar arasında mantıklı olanları bir araya getirdik ve gerçekleşme ihtimallerini belirterek detaylarını araştırdık. İşte yarın tanıtılacak iPhone 6'da olması beklenen 10 özellik:

DAHA BÜYÜK EKRAN (YÜZDE 95)

iPhone 6 ile ilgili en büyük beklentiler daha büyük ekranlı bir modelin çıkacağı konusuna odaklanıyor. Günümüzde giriş seviyesi akıllı telefonların bile neredeyse 4 inç olduğu düşünüldüğünde iPhone gibi üst düzey bir ürünün halen 4 inç boyutunda kalması en büyük eleştiri noktalarından biri.
Ortaya çıkan görsel ve iddialara bakacak olursak iPhone 6'nın iki farklı sürümü olacak. Birinde ekran boyutu 4.7 inç olurken, diğerinde bu rakam 5.5 (ya da 5.7) inç olacak. Ekranla ilgili bir diğer iddia ise yeni bir teknoloji olan süper sert safir cam ekran kullanacak olması. Bu ekran teknolojisi çok daha dayanıklı ve çizilmelere karşı çok daha güçlü bir yapısı bulunuyor.
iPhone 6 ile ilgili bir diğer iddia ise ekranın yüksek çözünürlüklü olacağı yönünde. 5.5 inç ekranlı modelin Full HD (1920x1080 piksel) olacağını iddia edenler olduğu gibi 2272x1280 piksel olacağını söyleyenler de bulunuyor. Ekranın büyüyeceği kesin ancak boyut ve çözünürlük olarak ne olacağını şimdiden öngörmek zor. 5.5 inç ya da 4.7 inç mantıklı iddialar olarak görünüyor.

KAMERA AYNEN KALACAK (YÜZDE 90)

Zaten iyi bir kamerası olan iPhone 5s'teki bu özelliğin çok değişmesi beklenmiyor. Zaman zaman çözünürlük az olduğu için eleştirilen bu kamera birçok durum için kaliteli sonuçlar veriyor. Bu bakımdan kameranın çok fazla değişikliğe uğrayacağı düşünülmüyor. Belki küçük bir çözünürlük artışı olabilir. Ayrıca Slow Motion yani Ağır Çekim video çözünürlüğü de artırılabilir.
Kamera ile ilgili bir diğer iddia ise sonradan netliği düzeltme imkanı sunan bir teknolojiye sahip olacağı yönünde. Halen Samsung ve HTC marka üst düzey akıllı telefonlarda kullanılan bu özelliğin iPhone'a da gelebileceği düşünülüyor. Ancak bu iddia daha çok beklentiye dayanıyor. Ciddi bir dayanağı yok.

PARMAK İZİ SENSÖRÜ OLACAK (YÜZDE 99)

iPhone 5s ile kullanıma sunulan parmak izi sensörünün yeni modelde de kullanımasına kesin gözle bakılıyor. Farklı markaların (mesela Samsung) kullanmaya başladığı bu teknoloji yakında endüstri standardı haline gelecek gibi görünüyor.
Yeni modelde parmak izi özelliğinin kullanımının geliştirileceği de düşünülüyor. Şimdilik sadece bir marka ile ödeme sistemlerinde kullanılabilen parmak izi fonksiyonunun farklı üreticilerle yapılacak anlaşmalarla genişletilmesi ve yaygınlaşması sağlanacak.

DAHA GÜÇLÜ İŞLEMCİ (YÜZDE 90)

Her ne kadar iOS rakibi Android kadar yüksek donanım gücü ihtiyacı duyan bir işletim sistemi olmasa da her modelde az da olsa işlemci gücünü artıran Apple'ın iPhone 6'da da benzer bir adım atması bekleniyor. İşlemcilerine A ismiyle başlayan kodlar veren Apple'ın iPhone 6'da A8 kodlu yeni bir işlemci kullanacağı düşünülüyor.

İOS 8 (YÜZDE 70)

iOS 7'de ciddi radikal değişikliklere giden Apple'ın bazı düzenlemeleri yapıp iOS 8 işletim sistemini duyurması da bekleniyor. Çok yüksek bir ihtimal olmasa da bu yönde iddialar bulunuyor. İnternette dolaşan ekran görüntülerine göre yeni işletim sistemi iOS 7'ye çok benzeyecek. Bazı güncellemeler özellikle iOS 8'ödeme sistemlerine altyapı sağlama amaçlı yenilikler içereceği düşünülüyor. Ancak bu değişikliklerin 7.2 gibi bir güncelleme ile verilmesi de ihtimal dahilinde.

İnternette yer alan tasarımlarda iPhone 6'nın daha ince olacağı ön görülüyor

DAHA BÜYÜK PİL (YÜZDE 95)

Ekranın büyümesi beraberinde pilin de büyümesini getiriyor. Bu kaçınılmaz bir durum çünkü iPhone ile ilgili eleştirilerin başında pil ömrünün kısa olması geliyor. Bu kısa pil ömrünü artırmanın en kolay yolu pilin boyutunu büyütmek. Pilin boyutu ile beraber gücü de artırılacak. iPhone 5s'te bulunan 1440 mAh'lik pilin gücünün iPhone 6'da 1700 ya da 2000 mAh'e yükseltilmesi bekleniyor.

Muhtemelen yeni iPhone'da bu değişiklik yapılacak. Ancak yine bir günü bile bitirmeyen bir pil ömrü olursa eleştirilerin devam edeceğini de hatırlatmak isteriz.

Wİ-Fİ AC DESTEĞİ (YÜZDE 80)

iPhone 5s'te bulunmayan yeni nesil Wi-Fi bağlantı teknolojisi ac'nin iPhone 6'da yer alacağı da iddia ediliyor. Bu teknoloji hem daha geniş kapsama alanı sunuyor hem daha yüksek hızda veri transferine imkan tanıyor. Yavaş yavaş yaygınlaşan bu teknolojinin kullanılabilmesi için hem cihaz hem router/modem tarafında desteklenmesi gerekiyor. Yani donanımsal bir destek olmadan kullanım mümkün olmuyor.
Bugüne kadar iPhone modellerinde bulunmayan bu teknolojinin yeni modelde yer alması bekleniyor. Özellikle büyük boyutlu dosya transferi için bu özelliğin mutlaka bulunması gerekiyor.

SAFİR CAM (YÜZDE 80)

iPhone kullanıcılarının en büyük sıkıntılarından bir tanesi, telefonlarının çatlayan camını onarmak oldu. Bu sorunun önemli ölçüde aşılması için Apple'ın Arizona'daki tesislerinde 'sentetik safir' geliştirdiği öne sürüldü. Wall Street Journal, geliştirilen materyalin camın yerini alacak daha sağlam ancak daha pahalı bir koruma sağlayacağını belirtti. İddialar doğruysa, Apple iPhone 5'te kamera lensi, iPhone 5S'te ise açma tuşu/parmak izi tarayıcısı üzerinde kullandığı safiri geliştirmiş ve alanını artırmış olacak.

NFC DESTEĞİ (YÜZDE 70)

Bir diğer temas gerektirmeyen iletişim teknoloji olan NFC, şimdilik iPhone tarafından desteklenmiyor. NFC özelliği ödeme sistemlerinden kapı kilidi açmaya kadar birçok alanda kullanılıyor. Yeni model iPhone'da bu teknolojinin kullanılması bekleniyor.Financial Times'ın verdiği bilgiye göre, Apple Hollanda merkeliz bir çip üreticisiyle ilk kez bir ürününe NFC teknolojisi yerleştirmek için görüşmeler yaptı. NFC sayesinde, iPhone 6'nın kullanıcılara mobil ile dokunarak ödeme sisteminin yanı sıra yeni uygulamalar kazanması bekleniyor.
Yukarıdaki özelliklerin hangisi iPhone 6'da yer alacak kesin olarak bilmek mümkün değil. Neredeyse kesin olan tek şey ise yeni modelin önümüzdeki ay duyurulacağı.

MOBİL ÖDEME (YÜZDE 70)

iPhone 6'nın NFC özelliği kazanması halinde, akıllı telefonun kullanıcıları için bir mobil cüzdana dönüşme özelliği kazanacağı söylenebilir. Apple'ın birçok kredi kartı şirketiyle görüşmeler gerçekleştirdiği ve Apple Store ile iTunes aracılığıyla elde ettiği dev finansal veri tabanının yeni özellikle kullanması bekleniyor. Apple, NFC ile gelecek mobil cüzdan özelliğiyle, mobil ödemeler alanında büyük bir adım atabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...