Tgrt Haber
18 May 2022 10:15 - Güncelleme : 20 May 2022 19:02

İran'dan endişelendiren hamle: Bayraktar TB2'lerin satıldığı ülkede İHA tesisi kurdu

Türkiye'nin yükselen gücü Bayraktar TB2'leri satın alan Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de İran İHA üretim tesisi kurdu. İran'ın Duşanbe'de İHA tesisi kurması soru işaretlerini beraberinde getirirken, atılan adım 'tersine mühendislik' şeklinde yorumlandı.

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, TR Haber
Tersine mühendislik, bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir. Makine veya mekanik alet, elektronik komponent, yazılım programı gibi parçalarına ayrılması ve çalışma prensiplerinin detaylı şekilde analizini içerir.
Bayraktar TB2,Türk SİHA,İran,Tacikistan
Tersine mühendislik, bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir. Makine veya mekanik alet, elektronik komponent, yazılım programı gibi parçalarına ayrılması ve çalışma prensiplerinin detaylı şekilde analizini içerir.

Rusya-Ukrayna savaşıyla öne çıkan Bayraktar TB2’ler için birçok ülke adeta sıraya girdi. Yerli ve milli teknoloji hamlesiyle gelişen Bayraktar TB2’lere, Bayraktar TB3, AKINCI TİHA ve Bayraktar KIZILELMA gibi dev projeler de eklendi. Savunma sanayide atılan önemli adımlarla teknik olarak gelişimini sürdüren SİHA ve İHA’lar dünya basınının gündeminden düşmüyor.

İRAN TESİSİ KURDU

Baykar firması, TB2 SİHA sattığı ülkeler listesine bir süre önce Tacikistan'ı da eklemişti. 'Ebabil' adında insansız hava araçları üreten İran’dan, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de kritik bir adım geldi. İran’ın Duşanbe'de bir İHA üretim tesisi kurduğu belirtildi. İki ülke arasındaki askeri ilişkileri geliştirme hedefiyle yapılan tesiste 'Ebabil II' tipinde insansız hava araçları üretilecek.

PUTİN'İN BAYRAKTAR SİHA'YA KARŞI SON KOZU HABERİ

Fabrikanın açılışına İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakırî katılırken ona Tacik Savunma Bakanı Orgeneral Sherali Mirzo eşlik etti. Burada yaptığı konuşmada Muhammed Bakırî, "Fabrikanın açılışı iki ülke arasındaki askeri işbirliği için bir dönüm noktasıdır. İran artık askeri ekipmanlarını dost ve müttefik ülkelere ihraç edebiliyor" dedi.

İran'dan endişelendiren hamle: Bayraktar TB2'lerin satıldığı ülkede İHA tesisi kurdu

İran'ın Tacikistan'daki bu adımı, Baykar'ın Duşanbe'ye bir süre önce SİHA satmasından ötürü endişelere neden oldu. Tacikistan'ın komşusu Kırgızistan'da yetkililer, Bayraktar TB2 tedariği konusunda Ankara ile Duşanbe'nin anlaştığını açıklamış, söz konusu bilgi kamuoyuna Kırgız Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev tarafından duyurulmuştu.

Dünyanın en çok kullanılan SİHA'sı unvanını açık ara elinde bulunduran TB2'lerin henüz Duşanbe'ye teslim edilmediği sanılıyor. İran'ın İHA fabrikası kurmasının ardından Ankara ile Duşanbe arasında imzalanmış anlaşmanın askıya alınıp alınmayacağı merak konusu.

İran'dan endişelendiren hamle: Bayraktar TB2'lerin satıldığı ülkede İHA tesisi kurdu

SADECE ETİYOPYA'YA SATTILAR

Tacikistan'da Ebabil İHA üretmeye hazırlanan İran, bu hava aracını şimdiye dek sadece Etiyopya'ya satabilmişti. Keşif faaliyetinde kullanılan İran üretimi Ebabil-2'lerin alçak irtifada 200 km menzili bulunuyor.

Kaynak: TGRT Haber, TR Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mavi21 Mayıs 2022 14:23

TB 2 leri tüm Amarikan silahları üzerinde mutlaka Dememeli. tb 2 ler Ucuza gidiyor Yaw fiyatını yükseltin Avrupalılar ucuz diye alaya alıyorlar cıkarın yukarı

Muammer21 Mayıs 2022 00:39

İptal edin iran fabrika açıyormuş madem

Seko20 Mayıs 2022 11:07

Eğer teslim edilmediyse anlaşma iptal edilmeli

Murat20 Mayıs 2022 10:57

Selam arkadaşların yorumuna baktımda bizdeki iha ve sahaların motoru nereden geliyor ???? Ve yazılımı için kimden yardım alıyoruz öğrensinler bizde zamanında israilden aldık bunları kopyaladım:)

Yasin20 Mayıs 2022 10:54

Sihaların teslimatı yapılmamış ise derhal satışın iptal edilmesi uygun olur güvenilmez komşu iran mutlaka bayraktarın muadilini yapma yoluna gidecektir.

Yağmur20 Mayıs 2022 10:46

Eskiden gelişmiş ülkeler savunma konusunda bir teknoloji ürettiklerinde bunu herkese satmazlardı. Biz neden parasını veren herkese satıyoruz anlamak mümkün değil.

Seco20 Mayıs 2022 09:10

Fars ırkçılığı

Cerkez 20 Mayıs 2022 08:38

Arkadaslar kopyalamak öyle kolay ise o zaman bütün ülkeler aldiklari ucak, füze, helikopter, gemi, arac vs. Kopyalasinlar bakalim. Mercedes, BMW, Porsche, Ferrari ve bütün oto üretenler araclarimizi kopyalacaklar diye o zaman satmasinlar

Erdal19 Mayıs 2022 20:18

Elindekini herkese para için satarsan olacağı budur

Rüzgar19 Mayıs 2022 18:51

İkiside kardeş ülke

Ali19 Mayıs 2022 18:47

Bu gibi durumlarda ülkenin kiritig teknolojisini kolayca satilmamali saygılar sunuyorum

mustafa19 Mayıs 2022 15:54

Çin japonya tersine mühendislikle bu hale heldiler.iran harp sanayinde zayıf bir ülke değil.aynısını yapar.

Nurettin19 Mayıs 2022 13:20

Bence İran'a hiçbir şekilde güvenmemeli onlar ğördüyünü kopye yapan bir ülke vakti zamanında İran'a tırla nakliye yaptım tırın yantarafında bulunan takoz lambalar İran'da yoktu birtirdan tebrisde numune örneyini aldılar daha sonraki İran'a geldiyimizde acantalarda vitrinlerde gördük bence bayraktar önlemini alıp o, ülkeye vermemeli İran galles ve hayin bir ülke anlatacağım ve ğördüyüm çok şey var ama yazsam buralara sığmaz ülkemize sahip çıkıp çevremizdeki ülkelere güvenmeyelim ALLAH'IM ülkemizi tüm kötülüklerden korusun.

Necati 19 Mayıs 2022 13:10

Teknoloji transferi diğer ülkelere yapılmamalı bunlar Türk devletleri olsa bile, Bunlar daha paçalarını kurtarabilmiş değiller

Çok zor be dostum19 Mayıs 2022 12:39

Kolay değil bu işin yazılım ayağı var bol şanslar

Özcan19 Mayıs 2022 12:13

Petrol için ödediğimiz para her sene 100 milyar dolar ise, her sene bundan 10.000 adet satarak dengeleyebiliriz... Daha çok yeni şeyler bulmamız lazım, bununla ancak avunuruz...

Dedi19 Mayıs 2022 11:43

Dunyadaki tek muhendisler Türkiye'de olmadığına göre,bu ürünlerden para kazanmamiz ve yeni ARGE çalışmalari yapmamiz icin satmak kaçınılmaz.Ancak Tacikistan gibi kendilerini Farsli hisseden,dili de onlarınki ile aynı olan gudik bir ulkeye satmak saçmaydı.

Baston19 Mayıs 2022 00:00

Söylemesi kolay ancak elinizde var diye yapabileceğiniz anlamına gelmiyor.Fiziksel benzerini yapabilirsiniz sadece içerik aynı olmaz.

By iso18 Mayıs 2022 23:02

Bu kadar basit olmamalı diye düşünüyorum Selçuk Bayraktar bu konuyu düşünmüştür ve gereken tedbirleri almak suretiyle gerekeni yapmıştır bence..... Telaşa gerek yok diye düşünüyorum

Hasan18 Mayıs 2022 21:43

Yazık para için yapılmamalı idi...

Bahar18 Mayıs 2022 20:41

Evet

Sonraki Haber Yükleniyor...