Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Eylül 2021 09:27

Işık yoluyla internet denendi başarılı oldu

Afrika'da ışık yoluyla kablosuz hızlı internet teknolojisi denendi ve başarı sağlandı. Kenya, Hindistan, ABD ve Meksika'da da ışık yoluyla internet bağlantısının başarıya ulaşması bekleniyor.

Işık yoluyla internet denendi başarılı oldu
internet,afrika

Hızlı, kablosuz ve uzun mesafeler için test edilen kablosuz internet bağlantısı, ışık yoluyla Afrika'da denendi. Kongo'daki Brazzaville ve Demokratik Kongo'daki Kinshasa gibi kentlerde yaşayanların hızlı ve ucuz internete ulaşması sağlanacak. Project Taara adlı girişim, Google'ın da parçası olduğu Alphabet şirketinin Alphabet X adlı yenilikçi ve sıra dışı projeler deneyen bir kolu olarak yer alıyor.

Aynı şirket daha önce Loon adlı projeyle, strastofere yerleştirilecek balonlarla kablosuz internet dağıtma fikrini öne sürmüştü. Bu fikirden daha sonra vazgeçilse de bunun yerini Taara projesi aldı. Taara ekibi, Brazzaville ve Kinshasa kentleri arasındaki internet bağlantısının son derece yavaş olduğu, kabloların Kongo nehrinin kıvrımlarını takip etmesi gerekmesiyle inşa maliyetinin normalin beş katına çıktığını aktardı. Ayrıca 5 kilometre uzaklıktaki bu iki kent arasında bağlantının bir türlü iyileştirelemediğini aktardı.

Işık yoluyla internet denendi başarılı oldu

UYGUN FİYATLI VE HIZLI

Yeni yöntemde bağlantı için kablolara gerek olmaması sayesinde altyapı maliyetleri ciddi oranda düşecek. Alphabet X ekibi iki kent arasında 20 gün süren denemede 700 terabayt civarında verinin aktarıldığını ve sistemin yüzde 99,9 süreyle işler halde olduğunu açıkladı.

Blogdaki paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Her türlü iklim koşulunda mükemmel bir şekilde işlemese de Taraa'nın bu 20 günlük denemedeki performansını sürdürmeye devam edeceğine ve 17 milyon kişinin yaşadığı bu iki kentteki insanlara uygun fiyatlı ve hızlı internet sağlamada kilit bir rol oynayacağına güveniyoruz.''

IŞIK DEMETLERİ KULLANILIYOR

Denenen sistem çok kısa dalga boyuna sahip, insan gözünün algılamadığı ışık demetleri kullanıyor. Bu, zemine döşenen fiber optik kablolarda kullanılan ışık demetlerine benziyor.

Araştırma ekibi sis ve pus gibi durumlarda veya ışık kaynağıyla alıcı arasından kuşlar geçerken sinyalin kesilebildiğini fakat yine de fiyat avantajı nedeniyle yoksul ülkelerde tercih edilebileceğini belirtiyor.

Ekip hava koşullarına göre sinyali bir miktar iyileştirme ve kuş uçuşlarının etkisini de azaltmanın yollarını buldu. Blogdaki paylaşımda "San Francisco gibi sisli bir yer bu sistemi kullanmak için ideal bir yer olmasa da dünyanın pek çok yeri bunun için ideal bir iklime sahip" dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...