Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Ocak 2022 14:13

Aç kalan porsuk, Roma dönemine ait hazineyi ortaya çıkardı

İspanya’da arkeologlar ilginç bir keşfe imza attı. Aslında keşfi yapan arkeologlar değil, aç bir porsuk. Araştırmacılar, Ocak 2021’de İspanya’yı felç eden büyük kar fırtınasında yiyecek arayan bir porsuğun Roma sikkelerini ortaya çıkardığını açıkladı.

Aç kalan porsuk, Roma dönemine ait hazineyi ortaya çıkardı
bilim,arkeoloji,roma,sikke,roma sikkesi,porsuk,madrik özerk üniversitesi

Madrid Özerk Üniversitesi araştırmacılarının Journal of Prehistory and Archaeology dergisinde yayımladığı çalışma bilim dünyasının dikkatini çekti. Çünkü arkeologlar, aç bir porsuğun yiyecek avına çıkması sayesinde kuzeybatı İspanya'da Roma dönemine ait 200 sikkeden oluşan bir hazineyi keşfetti. 

"İstisnai bir keşif" olarak tanımlanan bu madeni paralar, Nisan 2021'de Asturias bölgesindeki Bercio’da bulunan La Cuesta mağarasında bulundu. 

SİKKELER 3 VE 5'İNCİ YÜZYILDAN 

Pek çok hayvanın yiyecek bulmakta zorlandığı kar fırtınası sırasında keşfin kahramanı porsuk, bir avuç metal parayı ortaya çıkardı. Daha sonra bu madeni paralar bölge sakini bir kişi tarafından fark edildi. 

Aç kalan porsuk, Roma dönemine ait hazineyi ortaya çıkardı

Bölgeye ulaşan arkeologlar, madeni paraları incelemeye başladı. Araştırma ekibi, 3. ve 5. yüzyıllar arasına ait 209 sikkenin bulunduğunu açıkladı. Bu geç Roma dönemi sikkelerinin çoğunun Antakya, İstanbul, Selanik, Roma ve Güney Fransa’daki Arles ve Lyon'dan geldiği düşünülüyor. Ayrıca en az bir sikkenin de Londra'dan geldiği tahmin ediliyor. 

Araştırmacılar, sikkelerin miktarı ve Orta Çağ dönenime (MS 5-15 yy’lar arası) geçişi temsil etmesi nedeniyle çalışmanın ‘istisnai’ olduğunu söyledi. Ekip, madeni paraların, özellikle 5. yüzyılda İber yarımadasının kuzeybatı kısmına yerleşen Cermen halkı Sueblerin işgaliyle bağlantılı “siyasi istikrarsızlık bağlamında" bölgeye ulaşmış olacağını düşünüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...