Tgrt Haber
31 Temmuz 2022 15:10 - Güncelleme : 31 Temmuz 2022 15:14

Bilim insanları bile şaşırdı: James Webb teleskobundan sürpriz görüntü! 3 milyar ışık yılındaki süpernovayı kaydetti

Gelişmiş özelliklerle donatılan ve geçtiğimiz haftalarda evrenin net halini gözler önüne seren James Webb Uzay Teleskobu, şimdi de sürpriz bir süpernovayı görüntüledi. Bu keşfe, bilim insanları bile inanamadı.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
Bilim insanları bile şaşırdı: James Webb teleskobundan sürpriz görüntü! 3 milyar ışık yılındaki süpernovayı kaydetti
james webb,uzay

NASA’nın üst düzey özellikteki Jams Webb Uzay Teleskobu, görevini başarılı şekilde icra etmeye devam ediyor. Birkaç hafta önce galaksinin bugüne kadar ki en net görüntülerini sunan teleskop, şimdi ise sürpriz bir süpernovayı kaydetti.

James Webb, Dünya'dan üç milyar ışık yılı uzaklıkta ve ölmeye yakın bir yıldızın patlaması olan ilk süpernovasını beklenmedik bir şekilde görüntüledi.

3 MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIKTA

NASA’nın teleskobuna kaydedilen görüntü,bilim insanlarını heyecanlandırdı. James Webb Uzay Teleskobu'nun NIRCam kamerası, Dünya'dan yaklaşık 3 ila 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galakside beklenmedik parlak bir nesneyi tespit etti.

Bilim insanları bile şaşırdı: James Webb teleskobundan sürpriz görüntü! 3 milyar ışık yılındaki süpernovayı kaydetti

Parlak nesne beş günlük bir süre içinde karardı ve bu, yıldızın patlamasından kısa bir süre sonra tamamen şans eseri yakalanmış bir süpernova olabileceğini düşündürdü. Öyle ki JamessWebb, süpernovalarıaramak için geliştirilmediğinden, son yapılan keşif bilim insanlarını da şaşkınlığa uğrattı.

SUPERNOVA NEDİR?

Daha önce mutlaka duymuş olabileceğiniz Süpernova, enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması olayına denilmektedir. Araştırmacılarının bildirdiğine göre, bir süpernovanın parlaklığı Güneş'in parlaklığının yüz milyon katına kadar ulaşabiliyor.

James Web teleskobu da yine aynı şekilde çok fazla gündeme gelmeye başladı. NASA tarafından 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılan teleskop, dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu olarak kayıtlara geçti. NASA’nın Kanada ve Avrupa uzay ajanslarıyla ortak çalışması sonucunda geliştirdiği teleskop, 31 yaşındaki bugüne kadar en büyük ve en güçlü Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak görülmekte.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...