Tgrt Haber
27 Ekim 2021 14:27

Japonlar geliştirdi! Beyin hücreli ilk robot!

Japon bilim insanları tarafından dünyanın ilk ‘düşünen’ robotu geliştirildi. Robotun hücreleri veya nöronları, bir beyinden alınan canlı hücrelerden büyütüldü.

Japonlar geliştirdi! Beyin hücreli ilk robot!
robot,düşünen robot

Laboratuvarda çoğaltılan canlı beyin hücreleri kullanılarak dünyanın ilk düşünen robotu geliştirildi. Yapay zeka ile de desteklenen robot, algoritması yanlış karar verdiğinde beyin hücreleri tarafından uyarıldı. Görevlerini başarıyla tamamlayan robot, insan gibi düşünen ve kendi iradesine sahip makineler çağının başlangıcı olarak tarihe geçti.

LABİRENTTE DOLAŞIYOR 

Japon bilim insanları, duvarların ve engellerin etrafından dolaşabilen dünyanın ilk 'düşünen' robotunu üretti. NTV’nin aktardığına göre, Tokyo Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan robot, laboratuvarda büyütülen nöronlara sahip ve hücreler elektrikle uyarıldığında, makine küçük bir labirentte başarılı bir şekilde dolaşabiliyor. Robot, beyin dalgalarını anlamlandırıyor ve engelleri aşabiliyor. 
Applied Physics Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yardımcı yazarı Prof. Dr. Hirokazu Takahashi, "Bu sinir hücreleri veya nöronlar, bir beyinden alınan canlı hücrelerden büyütüldü. Bilgisayarın tutarlı sinyaller oluşturması için fiziksel rezervuar görevi gördüler” dedi.

İNSAN GİBİ DÜŞÜNÜYOR, EK ÖĞRENMEYE GEREK YOK 

Takahashi, ilk düşünen robotta beyin hücrelerinden gelen sinyaller labirentte hareket ederken çevresel bilgileri ilettiklerini belirtti. Yapay zekaya sahip olan robotun algoritmasının yanlış yöne gittiğinde nöronlar tarafından uyarıldığını kaydeden Takahashi, robotun insan gibi düşünen ve iradesi bulunan makineler çağının kapısını araladığı belirtildi. Takahashi, çalışmanın beyin dokusunun fiziksel bir kaynak olarak kullanılabileceğinin kanıtı olduğunun altını çizdi. Takahashi, “Bulgularımız somutlaştırılmış bir sisteme sinyaller göndererek herhangi bir ek öğrenme olmadan hedefe yönelik davranışın üretebileceğini gösteriyor” diye konuştu.

KARIŞIK PROBLEMLERİ ÇÖZECEK

Takahashi, robotun geliştirilirken, ‘zekanın düzensiz veya kaotik bir durumdan tutarlılık çıkaran bir mekanizmadan ortaya çıktığı’ fikrinden ilham aldıklarını belirtti. Robotun deneyimlerinin arttıkça daha karmaşık problemleri çözebileceğini belirten Takashi, geliştirdikleri robotun insan beynini taklit eden bir süper bilgisayarın geliştirilmesine yol açacağını umduklarını aktardı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...