Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Ocak 2022 14:46

Kadın ve erkek beyninin farklı çalıştığı kanıtlandı

Bilim insanları, kadın ve erkek beyinleri arasındaki işleyiş farkını araştırdı. Araştırmacılar, dişi ve erkek farelerin beyinleri arasında 1000'den fazla gen aktivasyon farkı buldu. Yani, bir cinsiyetin diğerinden daha fazla gene sahip olduğunu gösterdiler.

Kadın ve erkek beyninin farklı çalıştığı kanıtlandı
bilim,beyin,insan beyni,kadın beyni,erkek beyni,kadın ve erkek beyinleri

ABD’nin saygın eğitim kurumlarından Stanford Üniversitesi, ses getiren bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, erkek ve dişi fare beyinlerinin önemli şekillerde farklılık gösterdiğini buldu. Bu farklılıkların muhtemelen kadın ve erkeklerin beyinlerine yansıdığını düşünüyorlar. 

Bilim insanları, fare beyinlerindeki “sınıflandırma, flört etme, çiftleşme ve nefret etme” davranışlarını yöneten dört küçük yapıyı araştırdı. Bu davranışlar, hayvanların üremesine ve yavrularının hayatta kalmasına yardımcı oluyor. Örneğin, erkeklerin bir yabancının cinsiyetini hızlı bir şekilde belirlemesi ya da annenin koruyuculuğu ayırt edici özellikler. 

Bu beyin yapılarını inceleyen bilim insanları, bir cinsiyetin beyninde diğerine göre önemli ölçüde daha aktif olan binden fazla gen buldu. Bu genler, bir canlının davranışlarını büyük ölçüde etkiliyor. Zira gen aktivasyon seviyeleri bir hücrenin işlevlerini belirler.  Araştırmacılar ayrıca, östrus döngüsünün (adet dönemi) farklı aşamalarındaki dişiler arasında da gen aktivasyon seviyelerinde 600'den fazla farklılığı saptadı.

GEN ÇALIŞMASI OTIZME DE IŞIK TUTTU

21 Ocak'ta Cell dergisinde yayınlanan makale, memelilerdeki davranışsal cinsiyet farklılıklarını açıklamaya yardımcı oluyor. Üstelik bu beyin yapıları, insanlar da dahil olmak üzere birçok memeliyi kapsıyor.

Kadın ve erkek beyninin farklı çalıştığı kanıtlandı

Araştırmacılar, erkeklerde kadınlara göre dört kat daha yaygın olan otizm spektrum bozukluğu için yüksek risk oluşturduğu bilinen 207 genden 39'unun farklı cinsiyetlerde daha aktif olduğunu belirledi. 29'u erkeklerde iken, 10'u dişilerin beyninde görüldü. Ayrıca, kadınlarda daha sık görülen Alzheimer hastalığı ve multipl skleroz ile bağlantılı genler ise dişi fareler arasında daha aktifti. 

YILLARDIR BİLİNEN BİR GERÇEK...

Hayvanlarda cinsiyete dayalı davranış farklılıkları yıllardır bilinen bir gerçek. Örneğin erkek fareler, kendilerine ait olduğunu düşündükleri bir alanı ihlal eden yabancıların cinsiyetini çabucak ayırt eder. Eğer karşısındaki erkekse saldırır, dişi ise flört etmek ister. 

Kadın ve erkek beyninin farklı çalıştığı kanıtlandı

Dişi fareler ise, yavrularını tehdit eden her şeye saldırarak, annelik saldırganlığı sergiler. Ayrıca dişiler, yavrularını korumak ve sahipsiz yavruları sahiplenmek konusunda erkeklere oranla daha baskın.

Bilim insanları, bu cinsiyete özgü davranışlar için kritik görev olarak tanımlanan hücrelerin, muhtemelen bir farenin beynindeki tüm hücrelerin yalnızca yüzde 0.0005'inden daha azını oluşturduğunu söylüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...