Tgrt Haber
01 May 2022 10:33 - Güncelleme : 01 May 2022 10:33

Kara para aklayan Xiaomi’ye rekor ceza

Akıllı telefon pazarının en çok satış yapan üreticilerinden Xiaomi, Hindistan’da kara para akladığı gerekçesiyle milyon dolarlarca para cezasına çarptırıldı.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Yahoo, Technews
Kara para aklayan Xiaomi’ye rekor ceza

Akıllı telefon satışlarında en büyük pazarlarından biri Hindistan olan Xiaomi’nin, yasa dışı işler yaptığı gerekçesiyle büyük miktarda parasına el konuldu. Hindistan İcra Müdürlüğü, Çinli firmanın toplam 725 milyon dolarına el koyduğunu açıkladı.

Pazar payının büyük çoğunluğunu Hindistan’dan oluşturan Xiaomi, yetkililere göre ülkenin döviz yasalarını ihlal etti. Bu bağlamda firmanın Çin’e aktardığı 725 milyon dolara da el koyulmuş oldu.

XIAOMI’NİN PARASINA NEDEN EL KOYULDU?

Hindistan İcra Müdürlüğü’nün açıklamasına göre Xiaomi, telif hakkı ücretleri" adına 3 yabancı kuruluşa döviz göndererek ve Çinli ana şirketinin "talimatlarını" izleyerek Hindistan döviz yasasını ihlal etti.

Kara para aklayan Xiaomi’ye rekor ceza

Ortaya atılan iddialara karşı Xiaomi Hindistan’dan açıklama gecikmedi. 725 milyon dolarına el koyulan şirket, yaptığı açıklamada; Şirketin tüm işletmeleri kesinlikle yerel yasalara ve düzenlemelere uymakta. Telif ücretlerinin kullanımı yasaldır ve herhangi bir yanlış anlaşılmayı netleştirmek için Hindistan hükümeti ile yakın bir şekilde çalışılacaktır’’ dendi.

PAZAR PAYININ ÇOĞUNLUĞU HİNDİSTAN’DA

Dünyanın hızla büyüyen üreticilerinden Xiaomi, pazar payının çoğunu Hindistan’da oluşturuyor. Son olarak araştırmalarını yayımlayan Counterpoint Research; Xiaomi 2021’de yüzde 24 pazar payı ile en büyük akıllı telefon üreticisi ifadelerini kullanırken, diğer yandan Samsung’un da Kore’de yüzde 19 payla ikinci olduğu açıklamalarında bulundu.

HİNDİSTAN, ÇİNLİ UYGULAMALARI DA YASAKLIYOR

Hindistan hükümeti, son birkaç yıldır Çinli şirketleri radarına almış durumda. Ülkede iş yapan pek çok Çinli firmaya ambargo uygulayan hükümet, bunun yanı sıra dünyaca ünlü oyun ve uygulamaları da Çin menşeili olduğu için yasakladı. Ülkenin güvenini riske attığı gerekçesi ile yasaklanan uygulamalar arasında dünyaca ünlü PUBG, TikTok ve daha birçok popüler uygulama ike oyun yer alıyor.

Kaynak: Yahoo, Technews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...