Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Ocak 2022 13:00

Karbon nano tüpler su kaynaklarına hayat verecek

Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden Dr. Mustafa Soylak, yeni buluşuyla ödüle layık görüldü. Karbon nano tüpleri geliştiren Soylak, su kaynaklarına hayat vermeyi hedefliyor.

Karbon nano tüpler su kaynaklarına hayat verecek
karbon nano tüp,su kaynakları

Son yıllarda çervre kirliliğine karşı yürütülen çalışmalar hız kesmeksizin devam ediyor. Özellikle dünyada bununla ilgili ciddi araştırmalar yapılırken, Türkiye de bu konudaki hassasiyetini koruyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarıyla bilinen Dr. Mustafa Soylak, suda bulunan ağır metal için yeni bir buluşa imza attı.

Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden D.r MustafaSoylak, yeni buluşuyla sudaki ağır metal kirliliğinin önüne geçecek. Yeni geliştirdiği karbon nano tüplerini etkinlikte sergileyen Soylak, bu kapsamda; Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri kategorisinde ödül aldı.

CUMHURBAŞKANI TÖRENE KATILDI

Mustafa Soylak’ın projesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katılım sağladı. Yeni buluşuyla dikkatleri üzerine çeken Soylak’ın ödülü ise, Aksakallar Heyet Başkanı ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım tarafından verildi.

Karbon nano tüpler su kaynaklarına hayat verecek

Su kaynaklarındaki kirliliği önlemek için çalışmalar yapan Soylak, labratuvar çalışmalarını sürdürdüğü nano tüpleriyle suda bulunan ağır metali engellemeyi hedefliyor. Konuyla ilgili Soylak ayrıca şu ifadelere yer verdi:

‘ Ödül aldığımız çalışmanın temeli, özellikle çevre kirliliğinde büyük problem olan ağır metal yığınlarının ayrıştırılıp zenginleştirilmesine dayanıyor. Laboratuvar çalışmalarımızda ağır metalleri kendine bağlayıcı özelliği olan karbon nano tüpleri kullandık. Nano teknolojik malzemeler olarak adlandırdığımız ürünlerle ilk kez sudaki ağır metalin ayrıştırılmasını sağladık. Nano metre boyutundaki karbon tüpleri, kolon adını verdiğimiz özel bir malzemenin içine yerleştirdikten sonra ağır metal kirliliği olan suyu bu kolondan geçirdik. Sistem ağır metal parçacıklarını tutarak, arıtma işlemi gerçekleştirdi.

Karbon nano tüpler su kaynaklarına hayat verecek

Bilimsel çalışmasına  güvendiğini belirten Soylak, laboratuvar ortamındaki çalışmalarından elde ettiği sonuçlara göre; ‘ ilerleyen yıllarda, üzerine başarılı sonuçlar elde ettiğimiz karbon nano tüpleri, ticari olarak su kirliliğinin önlenmesinde veya arıtma tesislerinde kullanılabilecek duruma gelecektir. Geliştirdiğimiz nanı teknolojiyi uygun kaynaklara yerleştirip, ağır metal kirliliğinin önüne geçmek en büyük hedeflerimiz arasında. Gelecek senelerde uygun yatırım olanaklarıyla çalışmaların ilerlemesinde ağır metal kirliliğine karşı önemli mesafeler katedeceğiz’ dedi. 

Karbon nano tüpler su kaynaklarına hayat verecek

Soylak’ın geliştirdiği karbon nano tüp yöntemi, kirlenmesiş sularda ve arıtma tesislerinde ağır metal ayrıştırma sağlayacak. Çevre kirliliğinin önlenmesi yolunda adılan bu adım, gelecekte karşımıza çıkacak olası tehditlerin önüne geçecektir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...