Tgrt Haber
18 May 2021 10:10

Kızıl Gezegen tehlikede mi?

ABD’de bir profesör, NASA’nın Perserverance adlı gezginiyle dünyadaki mikropları Mars’a taşınmış olabileceğini belirtti. Bu iddiayı öne atan Prof. Dr. Christopher Manson, mikropların yeni bir ekosisteme vardıklarında hasara yol açabileceğini konusunda uyardı.

Kızıl Gezegen tehlikede mi?
NASA,Mars,Görev,Kızıl Gezegen,Hasar,Perserverance

Mars’ta keşiflere devam ederken ABD’de Cornell Üniversitesi’nden Prof. Dr. Christopher Manson, Mars’ta keşfedilen yaşamın dünyadan NASA laboratuvarlarından gitmiş olabileceğini sorguladı. Böyle bir senaryonun, özel odalarda zorlu temizlik süreçlerinden geçen uzay montajlarına rağmen gerçekleşmiş olabileceğini belirtti.

NASA’nın Mars aracı Perserverance’ın hava filtreleri ve sıkı biyolojik prosedürlerle tamamen sterilize edilmiş odalarda inşa edildiğini ve tüm ekipmanların temizlendiğini açıkladı. Bu temizleme operasyonlarına rağmen uzay aracında sıfır biokütleye ulaşmak neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Mason, “Ancak, bir uzay aracında sıfır biokütleye ulaşmak neredeyse imkansız. Mikroplar milyarlarca yıldır Dünya’da ve her yerdeler. İçimizde, vücudumuzda ve her yerdeler” dedi. Bakterilerin ve organizmaların yolculuk sırasında ve uzayda nasıl hızlı bir şekilde büyüyebileceği konusunda uyardı.

Kızıl Gezegen tehlikede mi?

JET TAHRİK LABORATUVARI RİSK OLUŞTURUYOR

Mason, "Görünüşe göre temiz odalar, en zorlu mikroplar için evrimsel bir seçim sürecini tetikleyebilir ve onların Mars'taki  bir yolculukta hayatta kalma şansı daha yüksek olabilir" ifadelerini kullandı.NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı'ndaki temiz odalar, radyasyona ve soğuk ortamlara karşı daha fazla direnç gösteren mikropların kanıtı bulunduğundan en büyük riski oluşturuyor.

Kızıl Gezegen tehlikede mi?

GEZEGENDE BÜYÜK HASARA NEDEN OLABİLİR

Mason, eğer bu mikroplar Mars’ta ortaya çıkarsa, ileri kirlenmeye neden olacağını, kasıtlı ve kasıtsız olarak gezegende diğerine mikrop götürebileceğini sözlerine ekledi. Mikropların yeni bir ekosisteme vardıklarında "hasara yol açabilecekleri" ve astronotların sağlığı için büyük tehdit oluşturabileceği konusunda uyardı.

Kızıl Gezegen tehlikede mi?

MARS’TAN ÖRNEK TOPLAMAYA BAŞLADI

Persevance, Şubat ayında Mars'a indi ve gezegende yaşamı gösterebilecek işaretler aramaya başladı. NASA, Mars'tan alınan tüm numunelerin güvenli bir şekilde tutulmasını sağlamak için ekstra önlemler aldığını söyledi. Ancak, bilim adamları, bulguların Mars kökenli olduğundan emin olmak için testlerin yapılması gerekebileceğinin farkında olduğunu söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...