Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Haziran 2022 17:26 - Güncelleme : 26 Haziran 2022 17:46

Kızıl Gezegen'de beklenmedik keşif: NASA, Mars'ta 'su kanıtı' diyerek yayınladı

NASA'nın Mars keşif araçları Perseverance ve Curiosity keşiflerine devam ediyor. Uzay ajansının Kızıl Gezegen'de devam eden çalışmalarına öncülük eden araçlar çektikleri fotoğrafları dünyaya gönderirken, bilim insanları da ilginç keşifleri yayınlıyor.

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: Mashable
Curiosity, 2011 yılında Mars'a fırlatıldı ve Gale Krateri'ne iniş yaptı
mars,curiosity,
Curiosity, 2011 yılında Mars'a fırlatıldı ve Gale Krateri'ne iniş yaptı

NASA'nın 2011 yılında fırlattığı Curiosity isimli keşif aracı, Mars yüzeyindeki keşif çalışmalarını sürdürüyor. Kızıl Gezegen'in Gale kraterinde iniş yaparak karış karış inceleyen araç, bir otomobil büyüklüğünde ve Perseverance keşif aracı ile Ingenuity isimli Mars helikopteriyle Mars'taki keşif çalışmalarının baş aktörlerinden biri. 

Bilim insanları, Mars'ın antik dönemlerde çok farklı bir gezegen olduğunu düşünüyor. Mars çalışmalarının başlıca iki nedeninden biri de bu. Diğeri ise gezegenin insan yaşamına elverişli olup olmadığını görmek.

MARS ARACINDAN 'SU' KANITI

Kızıl Gezegen bugün kupkuru olsa da, NASA'nın Curiosity gezgini son zamanlarda farklı bulgular elde etmeye başladı. Gezegenin çok eski tarihlerde suya sahip olduğunu kanıtlayan görüntüler elde etti.

En son, araba büyüklüğündeki robot, yığılmış katmanlardan oluşmuş gibi görünen benzersiz bir kayanın görüntüsünü yakaladı. Uzay ajansı, böyle bir kayanın muhtemelen 'eski bir dere yatağında veya küçük bir gölette' oluştuğunu aktarıyor.

KIZIL GEZEGEN BİR ZAMANLAR GÖLLERE SAHİPTİ

Dört kilometre yüksekliğindeki Sharp Dağı'nın eteklerinde dolanan Curiosity, bu akarsuların ve göletlerin bir zamanlar kırmızı tortular taşıdığı bir yerle karşılaştı. Sonuçta, bu çökeltilerin bir kısmı yığınlarda birikti ve daha alçak rakımlarda Mars'ta sadece göletler olmadığına dair açık kanıtlar bulundu. Kızıl Gezegen'de büyük gölleri barındıracak kadar sıcak ve nemliydi.

Curiosity'nin kardeşi Peservance aracı, NASA'nın antik bir göl ve nehir deltası olabileceğinden şüphe duyduğu Jezero Krateri'nde keşif yapıyor. Bugün su tamamen yok olsa da robot, antik mikrobiyal toplulukların ipuçlarını bulmaya çalışıyor.

 

Kaynak: Mashable
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...