Tgrt Haber
12 May 2022 15:13 - Güncelleme : 12 May 2022 15:18

Mars Keşif Aracının İletişimi Kesildi: NASA’dan Açıklama Geldi

Mars’a keşif amacı ile gönderilen Ingenuity mini helikopterin iletişimi kesildi. Konuyla ilgili NASA’dan resmi açıklama geldi.

Mars Keşif Aracının İletişimi Kesildi: NASA’dan Açıklama Geldi

NASA’nın iki yıl önce Mars’a gönderdiği keşif aracı, önemli verileri toplayarak dünyaya iletiliyor. Bugüne kadar Mars’ın yaşam belirtilerini toplayan Perseverance aracında kısa süre önce bir sorun meydana geldi.

Mars’ta görev yapan mini helikopterin iletişimi, toz miktarının yüksek seviyeye çıkmasıyla kesintiye uğradı. Universe Today’in haberine göre iletişimin bir hafta önce koptuğu belirtildi. Konuyla ilgili yetkililerden açıklama geldi.

İLETİŞİM YENİDEN SAĞLANDI

Ingenuity’in iletişimin kesilmesi NASA için paniğe neden oldu. Neyse ki sorun çok geçmeden düzeldi. Yüksek toz miktarından dolayı meydana gelen olayda, iletişimin yeniden kurulduğu açıklandı. Ancak helikopterde bulunan pilleri şarj etmenin giderek daha zor olacağı da kaydedildi.

Mars Keşif Aracının İletişimi Kesildi: NASA’dan Açıklama Geldi

Konuya ilişkin olarak Ingenuity Takım Lideri Teddy Tzantenos, "Mars'taki kış mevsimi ve toz miktarının Ingenuity için yeni zorluklar oluşturacağını her zaman biliyorduk." İfadelerini kullandı.  Ayrıca sözlerini şöyle tamamladı:

 Önceliğimiz önümüzdeki süreçte Ingenuity ile iletişimi sürdürmek, ancak bunu başarsak bile ileride önemli zorluklarla karşılaşacağımızı biliyoruz. Helikopterin inanılmaz başarıları bir yana, ekibimizin geçen yılki performansıyla gurur duyuyorum. Görevimize ilerleyen haftalarda devam edebilmek için batarya şarjını biriktirebileceğimizi umuyoruz.

NASA'nın California'daki Laboratuvarı'nda geliştirilip inşa edilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance aracı, 30 Temmuz 2020'de fırlatıldıktan 7 ay sonra 18 Şubat 2021'de Mars'a iniş yapmıştı.

En gelişmiş teknolojik özelliklere sahip Perseverance'ın Kızıl Gezegen'deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcandı. 1,8 kilogramlık mini helikopter Ingenuity 19 Nisan 2021'de gerçekleştirdiği 1 dakikalık ilk başarılı uçuşuyla "başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı" olarak tarihe geçti. Mars’ta keşif yapan aracın, görevini yakında tamamlaması bekleniyor.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...