Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Şubat 2022 16:47

Mars keşif aracı Perseverance kendi rekorunu kırdı

NASA'nın geçtiğimiz yıl Mars'a indirdiği Perseverance isimli keşif aracı, Kızıl Gezegen'deki en uzun yürüyüşünü yaptı. Gezgin araç, Mars’ta 245,76 metre yürüdü.

Perseverance, şu anda Mars'ı karış karış gezerek hem görüntülüyor hem de örnekler topluyor.
Perseverance, şu anda Mars'ı karış karış gezerek hem görüntülüyor hem de örnekler topluyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Şubat 2021'de Mars keşif aracı Perseverance'ın Kızıl Gezegen'e indiğini duyurdu. O tarihten bu yana gezgin keşif aracı, onlarca görüntü çekerek bunları dünyadaki bilim ekibine gönderdi. Fotoğraf çekmekle kalmayan araç, Mars kayalarını, tortularını ve çeşitli örnekleri topladı.

NASA'nın açıklamasına göre, Perseverance, Mars’ta 245,76 metre ile en uzun mesafe yürüyüşünü gerçekleştirdi. Space.com'un haberinde, Jet Propulsion Laboratory araştırma enstitüsünün, Perseverance keşif aracının Mars'ta kendi kendine sürüş işlemini başarılı bir şekilde devam ettirdiği yazıyor.

PERSEVERANCE, BİR GÜNDE METRELERCE İLERLEDİ

Perseverance Mars Rover isimli NASA'nın resmi Twitter hesabının yaptığı açıklamaya göre, aracın Mars’ta geçirdiği tek bir günde 245,76 metre katederek en uzun sürüşünü yaptığı açıklandı. Açıklamada ayrıca, aracın bölgeyi birkaç ay keşfettikten sonra harekete geçtiği ve kendi kendine sürüş fonksiyonu sayesinde her geçen gün daha fazla ilerlediği belirtildi. 

Mars keşif aracı Perseverance kendi rekorunu kırdı

Daha önce NASA, 2015 yılında Opportunity keşif aracının Mars'ta 214 metre ile en uzun sürüşünü gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarında geliştirilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance, 30 Temmuz 2020’de fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Şubat’ta Mars’a indi.

Perseverance, şimdiye kadar Mars'a gönderilen en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip araç. NASA, Perseverance ile Kızıl Gezegen'i keşfetmek amacıyla altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcama yaptı.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...