Tgrt Haber
16 Temmuz 2021 15:13

Microsof: Türkiye'de gazetecileri ve siyasileri takip eden Candiru casus yazılımı engelledik

Microsoft, İsrail’de geliştirilen ve bin çok ülkede gazeteciler, siyasiler gibi önemli isimlerin takip edilmesi için kullanılan Candiru adındaki casus yazılımının Türkiye'de de bulunduğunu duyurdu.

Microsof: Türkiye'de gazetecileri ve siyasileri takip eden Candiru casus yazılımı engelledik
microsoft,casus yazılım,teknoloji,yazılım

ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketi Microsoft, İsrail merkezli bir hacker şirketinin kullandığı casus yazılımı engellediklerini duyurdu.

Microsoft bu yazılımın aralarında Türkiye’nin de olduğu dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce siyasetçiyi, gazeteciyi, akademisyeni izlediğini belirtti. Şirket, hacker grubunun Candiru adı da dahil olmak üzere farklı isimlerle tanındığını aktardı.

TÜRKİYE'YE DE SIZMIŞLAR

Microsoft’un resmi blogunda yayınlanan makalede, “Filistin, İsrail, İran, Lübnan, Yemen, İspanya, Birleşik Krallık, Türkiye, Ermenistan ve Singapur’da bazı hedeflere saldırdılar” ifadesine yer verildi. Şirket özel olarak kimlerin hedefe alındığını ise açıklamadı.

Candiru’nun casus yazılımının Uluslararası Af Örgütü ve Black Lives Matter gibi kuruluşların internet sitelerini kullandığı ve bunların arkasına gizlendiği belirtildi. Açıklamada Candiru’nun mobil cihazları, bilgisayarları ve bulut depolama sistemlerini hedef aldığı ifade edildi.

Microsoft ve Citizen Lab’in yaptığı araştırmaya göre bu tür siber saldırı sistemlerinin hükümetlere ve güvenlik güçlerine satıldığı ve bunun hiç saydam olmadığı aktarıldı.

16 MİLYON EUROYA 10 CİHAZI İZLİYORLAR

Microsoft’un resmi blogunda yayınlanan makalede, “Bazı baskıcı hükümetler bunları masum siviller üzerinde kullanıyor. Özel sektördeki şirketlerin siber silah geliştirip bunu satması insanlar, işletmeler ve her boyuttaki hükümetler için çok tehlikeli” ifadesi kullanıldı.

Makalede Candiru'nun 16 milyon euro karşılığında müşterinin istediği herhangi bir ülkedeki 10 farklı cihazı takip etme teklifini sunduğu belirtildi. Ekstra 5.5 milyon euro ödenmesi durumunda ise 5 farklı ülkedeki ekstra 25 cihazı da takip edebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...