Tgrt Haber
14 Haziran 2022 12:00 - Güncelleme : 14 Haziran 2022 12:07

Milli İHA ve SİHA'ların büyük başarısı: İhracat şampiyonu uzun yıllar sonra değişti

Milli İHA ve SİHA’lar, satışlarıyla ihracat şampiyonunu değiştirdi. Özellikle Baykar’ın istikrarlı büyümesi, bu alanda onu zirveye taşıdı.

Milli İHA ve SİHA'ların büyük başarısı: İhracat şampiyonu uzun yıllar sonra değişti
iha,siha,savunma sanayi

Türkiye, milli İHA ve SİHA’ları ile savunma sanayindeki ihracat şampiyonunu değiştirmeyi başardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi, 27 sektörün ihracat şampiyonlarını açıkladı.

Özellikle son yıllarda büyük başarılara imza atan Baykar, sahip olduğu TB2 ve ve AKINCI ile sektörü yeniden şekillendirdi. 

TUSAŞ’I GERİDE BIRAKTI

Baykar, global havacılık sanayi şirketleri için ürettiği uçak yapısallarının katkısıyla uzun yıllardır sektörün ihracat şampiyonu olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'yi (TUSAŞ) geride bırakmayı başardı.

Milli İHA ve SİHA'ların büyük başarısı: İhracat şampiyonu uzun yıllar sonra değişti

Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TaarruziİHA ile son yıllarda dünyada ilgi gören Baykar, yaptığı sözleşmelerle ihracat gelirini artırmaya devam ediyor. Firma, geçtiğimiz yıl yaptığı 664 milyon dolarlık SİHA ihracatıyla savunma ve havacılık sanayisinin yeni ihracat şampiyonu oldu. Bu miktar şirketin 2021 cirosunun yüzde 80'den fazlasına karşılık geliyor.

TB2 VE AKINCI’NIN BÜYÜK BAŞARISI

Baykar, öz kaynaklı Ar-Ge projeleriyle bugüne kadar Bayraktar Mini İHA, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA'yı geliştirdi ve kullanıma sundu. Her 3 platform da Türkiye'de kullanılmasının yanı sıra ihracat başarısına ulaştı. Şirket, aynı modelle Bayraktar DİHA, Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA'yı da piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

İlk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştiren Baykar, TB2 için 21 ülkeyle sözleşme imzaladı. Dünyanın en fazla ülkeye ihraç edilen İHA'sı Bayraktar TB2 için yoğun bir üretim ve teslimat trafiği sürmeye devam ediyor.

Milli İHA ve SİHA'ların büyük başarısı: İhracat şampiyonu uzun yıllar sonra değişti

Yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen Bayraktar AKINCI TİHA için de 3 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalandı. Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar AKINCITİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefler arasında. Baykar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı için bir dizi ülkeyle de ihracat görüşmeleri yürütüyor. Bayraktar TB2'de yüzde 93 gibi yüksek yerlilik oranına sahip Baykar, yurt dışına sattığı İHA'larla çok sayıda yerli şirkete ihracat yapma imkanı da sağlıyor.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...