Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Kasım 2021 13:22

MKE'nin deniz topu 'en iyiler' arasına girdi

Makine ve Kimya Endüstrisi, 10 Kasım’da yerli deniz topunun ilk atışını gerçekleştirmişti. Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Selçuk Erken, Türkiye’nin deniz topunu kendi başına üretebilmesinin ne denli önemli olduğunu anlattı.

MKE'nin deniz topu 'en iyiler' arasına girdi
MKE,Deniz topu,Savunma,Denizcilik

Makine ve Kimya Endüstrisi, 10 Kasım’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Zafer, zafer benimdir diyebilenindir” sözünden esinlenildiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yapılamaz denileni yapın” talimatıyla yola çıktıklarını belirterek yerli deniz topunun ilk atışının yapıldığını sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla duyurmuştu.

TRT’nin haberine göre, Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) son yıllarda gerçekleştirdiği projelerle envantere kattığı ürünleri çok daha fazla önemi olduğu belirtildi.  Türkiye’nin deniz topunu kendi başına üretebilmesinin ne anlama geldiğini, Savunma ve Denizcilik Araştırması Kozan Selçuk Erkan TRT’ye anlattı.

“KALİTELİ BİR SİSTEMİ ÜRETMİŞ OLDUK”

Deniz toplarının kara envanterine göre daha zorlu şartlarda ateşlendiğini belirten Erkan, “Daha öncesinde tüm dünyada bu işin en önemli üreticisi olan İtalyan bir firmanın 76mm topunu kullanıyorduk. İtalyan firması şu anda bu konuda tekel olacak kadar piyasayı ele geçirmiş durumda… Türkiye ilk defa bu projeyle dünyada onlara alternatif, kaliteli bir sistemi üretmiş oldu. Bu noktada söz konusu ürünün ihracat pazarında sadece silah sistemi olarak da satılabileceğinin altını çizmekte fayda var”
Şimdiye kadar İtalyan firması ile sorunsuz çalışıldığını belirten Erkan, “Ancak İtalyanlar, ABD’nin baskısına maruz kaldı ve ‘satmamak yerine fiyatını çok yükselterek satışı yapmaya devam etme kararı’ aldı. Bunun üzerine MKE hızlı bir çalışma ile bu deniz topunu yarısından daha ucuz bir maliyetle üretti. İfadelerini kullandı.

“BİZ BUNU BAŞARIYLA ÜRETTİK”

Konuşmasının devamında, “Bir gemi inşasında en yüksek maliyeti oluşturan kalemler silah ve sensör sistemleridir. Biz dünya pazarında şu anda küçük ve orta sınıf savaş gemilerinde büyümekte olan ülkeyiz. Bu sınıf için en ideal deniz topu 76mm’dir. Ve biz bunu başarıyla ürettik” diyerek başarının büyüklüğünü kanıtlar nitelikte olduğunu belirtti.

“AVRUPA TASARIMI GEMİLERİN ANA SİLAHIDIR”

76mm topun dünyanın en çok kullanılan deniz toplarından biri olduğunu belirten Kozan Selçuk Erkan ve “Bizdeki tüm hücumbotlardan Gabya sınıfı firkateynlere, MİLGEM korvetlerimizden, istif sınıfı firkateynelere kadar çok çeşitli gemilerde kullanılabiliriz bu ürünü. ‘Avrupa tasarımı gemilerin ana silahıdır’ dahi diyebiliriz. Bunun yanı sıra yeni üreteceğimiz açık deniz karakol gemilerinde de bu top kullanılacaktır. Gördüğünüz üzere son derece kritik ve pahalı bir ürünü millileştirmiş bulunuyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...