Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Temmuz 2022 10:41 - Güncelleme : 06 Temmuz 2022 10:46

NASA, Ay’a gönderdiği uydusu CAPSTONE ile bağlantının kesildiğini duyurdu

NASA, geçtiğimiz günlerde Ay görevi için gönderdiği CAPSTONE ile ilgili kötü haberi verdi. 4 aylık görev için fırlatılan uydunun bağlantısı kesildi.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Space.com
NASA, Ay’a gönderdiği uydusu CAPSTONE ile bağlantının kesildiğini duyurdu
nasa

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis 1 görevi kapsamında yörüngeye bir uydu fırlattı. 4 aylık görev için gönderilen CAPSTONE isimli uydudan kötü haber geldi…

NASA, Dünya'nın yörüngesinden ayrılan küçük bir uydu olan CAPSTONE ile bağlantısını 4 Temmuz'da kaybettiğini duyurdu. CAPSTONE, sadece 25 kg ağırlığında bir küp uydu ve NASA'nın 50 yıldan uzun bir süredir ilk kez insanları Ay yüzeyine geri getirme planının bir parçası olarak Ay'a gidiyor.

KÜÇÜK UYDUNUN BAĞLANTISI KESİLDİ

CAPSTONE, bir roketin üzerinde Dünya'nın yörüngesinden çıktıktan kısa bir süre sonra 4 Temmuz'da mühendislerle iletişimi kesti. Bir NASA sözcüsü Space.com'a, ekibin CAPSTONE için sağlam yörünge bilgilerine sahip olduğunu ve işleyicilerin uydu ile yeniden temas kurmaya çalıştıklarını belirtti.

NASA, Ay’a gönderdiği uydusu CAPSTONE ile bağlantının kesildiğini duyurdu

Konuya ilişkin verilen demeçte sözcü, "Gerekirse, görevin ayrılma sonrası yörünge düzeltme manevrasını birkaç gün geciktirmeye yetecek kadar yakıtı var" dedi.

CAPSTONE, bir Roket Lab roketinde altı gün geçirdi ve nihayet dün Ay'a giden rotasına konuşlandırıldı. Plan, CAPSTONE'un 13 Kasım'da Ay'ın etrafında doğrusal bir hale yörüngesine girmesi ve NASA'nın Artemis 1 görevi için bir test aracı olarak çalışmasıydı. Artemis görevi ile NASA, Ay'ın yörüngesine, Ay'dan gelen ziyaretçiler için kalıcı bir yüzer üs olarak hizmet veren, yaşam alanları ve bir laboratuvar ile tamamlanan Lunar Gateway adlı bir uzay istasyonu kurmayı planlıyor.

NASA, Artemis 1 görevini 23 Ağustos ile 6 Eylül arasında, Ay'ın yörüngesinde dolaşacak ve yolculuğun insan vücudunu nasıl etkileyebileceği hakkında veri sağlayacak insansız bir Orion modülünün konuşlandırılmasıyla başlatmayı planlıyor. Bundan sonra, Ay uydusu için dört astronot havalanacak. Son olarak, 2025'ten bir süre sonra NASA, insanları tekrar Ay'a gönderilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Space.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...