Tgrt Haber
02 Temmuz 2022 12:37 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 12:39

NASA, en uzak aktif kuyruklu yıldızın görüntüsünü yayınladı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), şimdiye kadar keşfedilenler arasında Dünya’ya en uzak konumda bulunan bin aktif kuyruklu yıldızın görüntüsünü paylaştı. En uzak aktif kuyruklu yıldız önümüzdeki günlerde Dünya'nın yakınından geçecek.

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: Independent News
NASA, en uzak aktif kuyruklu yıldızın görüntüsünü yayınladı
nasa,kuyruklu yıldız

NASA, şimdiye kadar keşfedilen en uzak aktif kuyruklu yıldızın fotoğrafını yayınladı. Amatör gökbilimci Jose Chambo’nun 20 Haziran'da çektiği görüntü, NASA’nın resmi hesaplarından herkese sunuldu. Şu anda Dünya'dan 300 milyon kilometreden daha yakın konumda bulunan ‘C/2017 K2 (PanSTARRS)’ olarak adlandırılan kuyruklu yıldızının gezegenimize en yakın geçişinin 14 Temmuz'da olacağı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca Aralık ayında ise bu kuyruklu yıldız Güneş'e en yakın geçişini yapacak.

EN UZAK KUYRUKLU YILDIZ OORT BULUTU'NDA

18 kilometre çapında bir çekirdeğe sahip devasa kuyruklu yıldız C/2017 K2 (PanSTARRS), 2017'de Dünya’ya 2,4 milyar kilometre mesafedeyken keşfedildi. Güneş’in ısıttığı kuyrukluyıldız, bir gaz bulutu olan koma üretiyordu. Parlayan koma, küçük bir teleskop aracılığıyla gece gökyüzünde görülebildi. Yine de kuyruklu yıldızın boyutuna rağmen, çıplak gözle görebilmeyi zorlaştıracak kadar soluktu.

NASA, en uzak aktif kuyruklu yıldızın görüntüsünü yayınladı

Bilim insanlarının tahminine göre, C/2017 K2 kuyruklu yıldızı yaklaşık 3 milyon yıldır Oort Bulutu’ndan Güneş'e doğru seyahat ediyor. Bu kuyruklu yıldız, Neptün'ün çok ötesindeki buzlu gezegenler diyarında yani Güneş Sistemi'nin en kenarındaki halka olan Kuiper kuşağında yer alıyor. Bu arada Oort Bulutu ise Kuiper Kuşağı’nın ‘kardeşi’ olarak gösteriliyor ve ondan daha uzakta ve daha küresel bir halka. Oort Bulutu, Güneş Sistemi’nin oluşumundan arta kalan kalıntılara sahip.

NASA, en uzak aktif kuyruklu yıldızın görüntüsünü yayınladı

Oort Bulutu’nun C/2017 K2 (PanSTARRS) gibi hiperbolik yörüngeleri takip eden birçok kuyruklu yıldızın kaynağı olduğu düşünülüyor. Hubble Uzay Teleskobu web sitesindeki bir şematikte, kuyruklu yıldızın yolunun Güneş Sistemi’nin düzlemine neredeyse dik olduğu görülebiliyor.

C/2017 K2 (PanSTARRS) kuyruklu yıldızı Eylül ayına kadar Kuzey Yarım Küre’den teleskoplarla gözlemlenebilecek. 14 Temmuz günü Dünya'ya en yakın konumuna geleceğini de unutmayın. 

Kaynak: Independent News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...