Tgrt Haber
29 May 2022 14:35 - Güncelleme : 29 May 2022 14:39

NASA, Mars helikopterinin rekor kıran uçuş videosunu paylaştı

Uzay Araştırma Devlet Dairesi NASA, Mars keşif aracı Ingenuity'nin rekor kıran uçuş videosunu yayınladı. Bu video, helikopterin 25. uçuşuyla geliyor.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Space.com
NASA, Mars helikopterinin rekor kıran uçuş videosunu paylaştı
nasa,mars keşif,ingenuity,uzay

NASA'nın Mars için görevlendirdiği keşif aracı, kısa süre önce gerçekleştirdiği uçuşta bir rekora imza attı. Kızıl Gezegen'deki keşiflerini sürdüren helikopter, 707 metrelik bir uçuş gerçekleştirdi ve bunu 19 km/s de yapmayı başardı. 8 Nisan'da gerçekleşen uçuşun videosu, NASA tarafından 27Mayıs tarihinde yayınlandı.

Birkaç senedir topladığı verileri NASA merkezine aktaran Ingenuity'nin, rekor kıran uçuş görüntüsü de izleyenleri hayran bıraktı. Kendi başına gezinti yapan helikopter, 10 metre yükselikte 700'ün üzerinde yol kat ederken, bu anları da yine kendi kamerasından kaydetti. Güney Batı'ya hareket eden Ingenuity'nin, nasıl hareket ettiği de videoda açıkça gösteriliyor.

MARS KEŞİF ARACINDAN REKOR UÇUŞ

Videoda Mars helikopterinin hareketleri ve maksimum hıza kaç saniyede ulaştığını görmek mümkün. Başlangıçta uçuşu kum dalgasının üzerinde gerçekleştiren keşif aracı, sonraki üç saniyede ise maksimum seyir hızına ulaşıyor. Uçuşun ortasında keşif helikopteri kayalıkların üzerinden geçerken, son olarak ise iyi bir iniş alanı sağlayan düz arazide finali gerçekleştiriyor. 

NASA, Mars helikopterinin rekor kıran uçuş videosunu paylaştı

Ancak videonun çok hızlı gibi görünmesi kafalarınızı karıştırmasın. Zira NASA, 161.3 saniyelik videoyu kısaltmak için sürede 5 saatlik bir azaltma yaptı. İnişe 1 metre kalırken de helikopterin kamerası olası bir tozlanmaya karşı otomatik olarak kapanıyor. NASA'nın keşif aracının, önümüzdeki günlerde bir uçuş daha gerçekleştirmesi bekleniyor.

18 Şubat 2021'de Mars'a inen Ingenuity, bu süreçte 20'nin üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Kızıl Gezegen'de yaşam belirtisi arayan helikopter, gerçekleştirdiği ilk 5 uçuşundaki hızını da 6 kata kadar çıkarmayı başardı. Görevini başarılı şekilde icra eden Ingenuity'nin, son uçuşlarını gerçekleştirip yakında yeniden dünyaya indirilmesi bekleniyor. 

Kaynak: Space.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...