Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Aralık 2021 12:06

NASA, IXPE roketini uzaya gönderdi! Görev: Ulaşılamayana ulaşmak

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 3 teleskoğlu gözlem aracı olan IXPE’yi, Kenndey Uzay Merkezin’den SpaceX üretimi bir roket ile uzaya gönderdi. Görev amacı kozmik X-ışınlarının polarizasyonunun ölçmek için olduğu belirtildi.

NASA, IXPE roketini uzaya gönderdi! Görev: Ulaşılamayana ulaşmak
NASA,Roket,Elon Musk,SpaceX

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 3 teleskoplu gözlem aracı IXPE’yi, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarılı bir şekilde fırlatıldığını açıkladı. Gözlem aracı IXPE, Elon Musk’ın kurduğu SpaceX üretimi bir roket ile uzaya gönderildi. Benzerlerine göre roket, 188 milyon dolarlık gibi düşük bir maliyetle üretildiği belirtildi.

ULAŞILAMAYANA ULAŞACAK

IXPE’nin bilim insanlarına, başka hiçbir teleskopun ulaşamayacağı veriler ve görüntüler sunabileceği bir teknik olan, yörüngede görüntüleme polarimetrisini kullanması bekleniyor.  IXPE hakkında açıklamalarda bulunan NASA'nın Bilim Misyonu Departmanı yönetiminden Thomas Zurbuchen, “Bize uzaydaki en sıra dışı ve heyecan verici nesneler hakkında bilgi verecek" ifadelerini kullandı.

KOZMİK IŞIN NEDİR?

Kozmik ışınlar, temelde Güneş Sistemi'nden yıldızlardan hatta uzak galaksilerden kaynaklanan, yüksek enerjili bir parçacık yağmurudur. Bu ışınlar Dünya atmosferi ile etkileştiğinde, bazen yüzeye ulaşan ikincil kozmik ışın duşlarını üretebilir. Öncelikle yüksek enerjili protonlardan ve atom çekirdeğinden oluşan bu ışınlar güneş veya güneş sistemimizin dışından kaynaklanır. Fermi Uzay Teleskobu'ndan (2013) elde edilen veriler, birincil kozmik ışınların önemli bir bölümünün yıldızların süpernova patlamalarından kaynaklandığının kanıtı olarak yorumlanmıştır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...