Tgrt Haber
20 Aralık 2021 15:25

NASA, Jüpiter'den gelen ürkütücü kaydı paylaştı

NASA’nın Jüpiter ve uydularını gözlemlemek için 2011 yılında gezegene fırlattığı "Juno" uzay aracı 2016'dan beri Jüpiter'in yörüngesinde dolaşıyor. Uzay aracının gönderdiği yeni bir ses kaydı ürkütücü anlara tanıklık etmemizi sağlıyor.

NASA, Jüpiter'den gelen ürkütücü kaydı paylaştı
bilim,nasa,ganymede,jüpiter,jüpiter uyduları,juno programı

Uzay yarışının başladığı Soğuk Savaş'tan bu yana ABD, Rusya ve Avrupa Uzay Ajansı dahil olmak üzere uzay araştırmacılarının çoğunluğu daha çok Dünyamızın uydusu Ay ve Mars'a odaklanıyor. Ancak NASA bilim insanları, diğer gezegenleri ve uydularını da gözlemleyerek bu konudaki eleştirileri boşa çıkarmaya çalışıyor. 

NASA, Jüpiter'in en büyük doğal uydusu Ganymede'yi inceleyen Juno uzay aracının kaydettiği ses kaydını 50 saniyelik bir videoyla YouTube'da yayımladı. Söz konusu videodaki ses kaydı pek çok dinleyici tarafından "ürkütücü" olarak tanımlandı. Juno görevinin baş sorumlusu Scott Bolton, ses kaydının 7 Haziran 2021'e ait olduğunu belirtti. NASA ekibi, sesin Juno’nun Ganymede’nin çevresinde döndüğü son görevde kaydedildiğini açıkladı. 

GANYMEDE'NİN SESİ KAYDEDİLDİ

NASA’nın Jüpiter’in yörüngesinde dönen “Juno” adlı aracı, Güneş sisteminin en büyük gezegeninin kökenini ve evrimini araştırıyor. 2011’de fırlatılan Juno, 2016’dan bu yana Jüpiter’in uydusunda gezinerek 79 uydusu bulunan gezegen hakkında veri toplamaya çalışıyor. 

NASA, Jüpiter'den gelen ürkütücü kaydı paylaştı

 

Bu yılın başlarında Jüpiter'in doğal uydusu Ganymede'nin yakınından geçen Juno, gezegenin ve en büyük uydusunun sesini yakalamayı başardı. Bu arada Juno, daha önce de gaz devi olarak tanımlanan Jüpiter'in yüzeyine ait görüntüleri çekmeyi başarmıştı. Jüpiter'in sanki bir sanatçının elinden çıkan yağlı boya tablosu gibi görüntüsü ilgi toplamıştı.

Juno'nun kaydettiği ses, Juno'nun Waves isimli ekipmanı tarafından yakalandı. Bununla birlikte, araştırmacılar ses kaydındaki ani ses değişiminin nedenini de açıkladı. Araştırmacılar, Juno'nun Ganymede'nin manyetosferinin bir bölgesinden diğerine hareket ettiği için ani ses değişikliği olduğunu belirtti. Araştırmacı William Kurth ise, ses frekansındaki ani değişikliğin, Ganymede'nin geceden gündüze geçmesinden kaynaklanabileceğini belirtti.

NASA, Jüpiter'den gelen ürkütücü kaydı paylaştı

Uzay ajansı, geçtiğimiz günlerde ses getiren bir çalışmayı duyurdu. NASA’nın Parker uzay aracı, Güneş’in atmosferine girerek bunu başaran ilk insan yapımı nesne oldu. NASA'nın bu başarısı, "Güneş'e dokunmak" olarak ifade edildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...