Tgrt Haber
13 Temmuz 2022 13:54 - Güncelleme : 13 Temmuz 2022 17:27

NASA neden bu kadar önemli? Açılımı nedir? Ne iş yapar?

NASA’nın uzay, uzay araçları ve gezegenlerle ilgili çalışmalar yürüten üst düzey bir kurum olduğunu biliyoruz. Onu bu kadar önemli yapan şey ise geçmişten günümüze Ay, uzay mekikleri, güneş sistemi ve uydularla ilgili çalışmalara ciddi anlamda yön vererek insanlığa büyük katkılar sağlaması… NASA, bu çalışmalarıyla ABD’ye oldukça yüksek maliyetlere sebep olsa da elde ettiği başarılar ve kazanımlar, maliyetleri fazlasıyla karşılamaktadır. NASA’nın açılımı, kurulma amacı ve yaptığı önemli çalışmalar hakkında sizlere kısaca bilgi verelim.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
NASA neden bu kadar önemli?  Açılımı nedir? Ne iş yapar?
nasa,uzay,james web,hubble,nasa açılımı,nasa ne iş yapar

AÇILIMI VE ANLAMI

NASA’nın İngilizce olarak açılımı National Aeronautics and Space Administration olarak verilir, anlamı ise Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'dir. NASA, 1958'den beri ABD’nin uzay programlarını yürütüyor ve sorumlu kurum olarak çalışmalarını sürdüyor.

NASA neden bu kadar önemli?  Açılımı nedir? Ne iş yapar?

NASA NE ZAMAN KURULDU?

1915 yılında uçaklar üzerinde çalışmalar yapan NACA adında bir kurum oluşturuldu. Bu kurum uçak kanatları ve çeşitli cisimlerin hava ile etkileşimlerini araştırıyordu ve zamanla birçok rüzgâr tüneli inşa ederek  Amerika Birleşik Devletleri'nin bütün savaş uçaklarının tasarımlarını yönlendiren bir birim hâline geldi. Uluslararası Jeofizik yılı olan 1957’de uzaya uydu gönderilmesi konusunda ciddi bir rekabet vardı. 4 Ekim 1957'de Sovyet Uzay Programı çerçevesinde uzaya ulaşmayı başaran ve ilk insan yapımı uydu olan Sputnik-1’i Sovyet Rusya uzaya göndererek bu rekabeti kazanmış oldu. Böylece ABD’nin uzay alanında ilerlemesinin ateşi fitillenmiş oldu. NACA özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra jet motorları ve süpersonik uçakların tasarımında ilerleme kaydedilince 29 Ekim 1958’de ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower kurumun adını NASA olarak değiştiren yasayı onayladı ve NASA kurulmuş oldu.

NASA neden bu kadar önemli?  Açılımı nedir? Ne iş yapar?

ÇALIŞMALARI

NASA, Ay'a dönük Apollo uçuşlarında, Skylab Uzay İstasyonu ve daha sonra Uzay Mekiği gibi çalışmalarla her zaman ABD'nin uzay çalışmalarına yön verdi. Uzay programı çalışmalarının yanı sıra uzun vadeli sivil ve askerî roket çalışmaları da NASA'nın çalışma alanlarının arasındadır.

NASA neden bu kadar önemli?  Açılımı nedir? Ne iş yapar?

NASA'nın şimdiye kadar yaptığı uzay çalışmaları, büyük oranda başarıyla sonuçlansa da ABD'ye milyarlarca dolara mal oldu. Özellikle Ay'a ayak basmayla sonuçlanan Apollo programı, Skylab ve Uzay Mekiği programları çok büyük harcamaları gerektirdi.

NASA’nın en çok önem verdiği alan, gezegenlere ya da uydulara gönderilen robotları inşa ediyor olması denilebilir. NASA’nın, Ay’ın 8 katı kadar uzaklıktaki mesafelere giden uzay robotlarının iletişimiyle ilgi bir alanı olan Derin Uzay Gelişimi alanında çalışmakta olan Türk astrofizikçiler de bulunmaktadır.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...