Tgrt Haber
23 May 2023 10:11 - Güncelleme : 23 May 2023 10:13

NASA tarih vererek duyurdu: 450 tonluk Uluslararası Uzay İstasyonu Dünya’ya düşecek, peki ne gibi riskler taşıyor?

NASA’nın uzay araştırmaları kapsamında yörüngeye gönderdiği Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için tarih verildi. Dünya’ya ne zaman ve nasıl düşecek?

Editör: Okan Güleş / Kaynak: presse-citron
NASA tarih vererek duyurdu: 450 tonluk Uluslararası Uzay İstasyonu Dünya’ya düşecek, peki ne gibi riskler taşıyor?
nasa,ıss,uzay

NASA, hem Dünya’ya fayda sağlamak hem de uzay araştırmalarını gerçekleştirmek için 2000 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’yi alçak yörüngeye gönderdi. 450 tonluk bu istasyon içerisinde yıllarda astoronotlara ev sahipliği yaptı.

Ancak her şeyin sonu olduğu gibi ISS’nin de bir sonu var. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda Uluslararası Uzay İstasyonu miadını doldurarak Dünya’ya geri dönecek. Peki bu düşme nasıl gerçekleşecek ve tarihi nedir?

NASA, ISS’Yİ DÜNYA’YA DÖNDÜRECEK

NASA, ISS’yi 20231’de yörüngeden ayıracak. ABD Uzay Ajansı’nın açıklamasına göre 2026’da ilk olarak  ISS'nin yörüngesi, istasyonun Dünya'ya doğru yavaşça alçalması için biraz değiştirilecek. Bugün Dünya'dan 400 kilometreden daha uzakta bulunan uzay istasyonu, üst atmosfer ile uzay arasındaki sınır olan Karman hattına (100 kilometre) doğru yavaş yavaş düşecek.

Birkaç haftalık sürede düşürülmesi beklenen Uzay İstasyonu, düşüş sırasında güneş panelleri ve bazı modüllerini kaybedecek. Ancak bu işlem sırasında toprağa herhangi bir zarar vermeden atmosferde parçalanarak düşeceğini de belirtmekte fayda var.

PEKİ DÜNYA İÇİN NE RİSKLERİ VAR?

Devasa büyüklüğe sahip ISS, 2031/2032’de ömrünü tamamlayacak. NASA şu ana kadar herhangi bir kurtarma görevi planlamadı. Dolayısıyla ISS’nin Şili’den binlerce kilometre uzaklıkta bulunan Güney Pasifik Okyanusu’na düşmesi bekleniyor. Fakat 450 ton ağırlıktaki istasyonun okyanusa düşmesi ile ne gibi etkilere neden olacağı da bilinmiyor. Zira bu kadar ağır bir cismin yüksek hızla çakılması çevresine büyük zararlar verebilir.

Kaynak: presse-citron
Derleme: Okan Güleş-Tgrthaber.com.tr

Kaynak: presse-citron
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...