Tgrt Haber
25 Aralık 2021 12:11

NASA'dan transfer yapan Türk uydu şirketi bir ilke imza atacak

SpaceX ile 3 test uydusu fırlatmak için anlaşmaya varan Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri şirketi, takım uyduları geliştiriyor. Ekipte, NASA’nın astrofizikçilerinden Dr. Umut Yıldız da yer alıyor.

NASA'dan transfer yapan Türk uydu şirketi bir ilke imza atacak
teknoloji,uzay,umut yıldız,spacex,falcon roketi,plan s,plan s uydu şirketi,uydu şirketleri

Türkiye uzay ve uydu projelerinde lider bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor... Uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması amacıyla kurulan Plan-S şirketi, Türkiye’nin ilk yerli takım uyduçalışmalarına başladı.

Plan-S Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, kendi üretim ve test altyapısına sahip özel bir uydu şirketi olarak temmuzda kurulduklarını açıkladı. Ancak kısa süre içerisinde milyarder iş insanı Elon Musk’ın şirketi SpaceX ile bir anlaşma yaptıklarını belirtti. 

SPACEX İLE ANLAŞTILAR 

Plan-S, 2022'de SpaceX ile 3 test uydusu fırlatacak. İlk uyduda şirket, kendi alt birimlerini test edecek iken diğer iki uyduda farklı alt birimleri test edecekler. 

NASA'dan transfer yapan Türk uydu şirketi bir ilke imza atacak

Plan-S Yönetim Kurulu Başkanı Aslanhan, “İlk uyduda bilgisayarımız, batarya yönetim sistemimiz, IoT (nesnelerin interneti) haberleşme birimlerimiz, sonraki uydularda kameralarımız da olacak. Kartlarımızın bir kısmının tasarımlarını bitirdik, geliştirme testleri devam ediyor.” dedi. 

Açıklamasının devamında ise nisan ayına kadar ilk uyduyu bitirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca Plan-S’nin Güneş panelleri üretimi için TÜBİTAK MAM ile anlaşma yaptıklarını dile getirdi. Sami Aslanhan, asıl hedeflerinin takım uyduları göndermek olduğunu vurguladı. 

KISA SÜREDE BÜYÜK ADIMLAR

Plan-S Üst Yöneticisi Tugay Güzel ise, “Falcon 9 roketiyle uydularımız uzaya taşınacak. 9 ayda uydu yapıp, önümüzdeki yıl 3 tane test uydusu fırlatacağız. Kuruluşundan 1 yıl sonra 3 uydu gönderebilen bir şirket yok. Bir uydu gönderebilen bile yok, en hızlısı 2 senede uydu gönderebildi. Sözleşmelerimiz duyulunca dünyanın da ilgisini çektik." dedi.

NASA'dan transfer yapan Türk uydu şirketi bir ilke imza atacak

Ocak 2022’de inşasına başlanacak Bilkent Cyberpark’taki 9 bin metrekarelik yerleşkeyi ekip, uydu test-üretim ve uzay Ar-Ge merkezi olarak kullanacak. Tugay Güzel, “Takım uydularımızda yaklaşık 200 uyduyla iki nokta arasında haberleşmeyi sağlayabileceğiz. Takım uydu konsepti Türkiye için de ilk olacak. Türkiye'den başlayıp öncelikle Orta Asya, Afrika, Orta Doğu'yu hedefleyerek bir IoT servis sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz. Kendi uydularımızı üreterek servis sağlayıcısı olmak istiyoruz." şeklinde konuştu. 

NASA MÜHENDİSİ DE EKİPTE 

NASA’da görev yapan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Plan-S ekibinin Uzay Çözümleri Direktörlüğü görevini üstlendi. Umut Yıldız, takım uydu konseptinin haberleşme ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir imkan sağladığını belirtti. 

NASA'dan transfer yapan Türk uydu şirketi bir ilke imza atacak

Astrofizikçi, "Dünya bu alanda henüz yolun çok başında ve önemli bir fırsat penceresi söz konusu. Kısa sürede hızlı yol alarak dünya pazarında önemli bir konuma erişmek mümkün. Türkiye'nin uzay vizyonuna paralel olarak kendi öz sermayesiyle uydu ve uzay teknolojileri konusunda çalışmalarını sürdüren Plan-S kısa zamanda ulaşımdan finansa, enerjiden meteorolojiye, havacılıktan tarıma kadar birçok sektöre hizmet verip dünya pazarında söz sahibi bir oyuncu haline gelecek." dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...