Tgrt Haber
06 May 2021 00:11

NASA'nın keşif aracı "Parker Solar Probe" hız rekoru kırdı

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA)'nın "Parker Solar Probe" keşif aracı, Güneş'e doğru yolculuğunu sürdürürken Güneş'e en yakın insan yapımı bir araç olarak uzayda hız rekoru kırdı...

NASA'nın keşif aracı "Parker Solar Probe" hız rekoru kırdı
NASA,,ABD,,Parker Solar Probe,,Parker Solar Probe hız rekoru,,Güneş Sistemi,,ışık hızı,

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA)'nın "Parker Solar Probe" isimli keşif aracı, Güneş'in iç işleyişine dair önemli ve yeni bilgiler almak için geçtiğimiz hafta Güneş'e fırlatılmıştı. Keşif aracının şimdiye kadar güneşe en yakın insan yapımı cihaz olarak tarihe geçti. Yine insan yapımı en hızlı cisim olarak büyük bir rekora imza attı. Probe, sözkonusu bu rekoru kırdığı sırada Güneş'in dış atmosferinde saatte 532.000 kilometre (330.000 mil) hızla ilerliyordu.

Yani, Parker Solar Probe şimdiye kadar insanlar tarafından yapılan bir cisim olarak Güneş'in yanından ışık hızının yaklaşık %0,05'i bir hızla geçmiş oldu. 

Parker Solar Probe uzayda hız rekoru kırdı

Solar Probe, Şubat 2020'de kaydedilen 393.044 km/sa hızı ile en hızlı insan yapımı cisim ve 18.6 milyon kilometre ile Güneş'e en yakın cisim rekorunu kırmıştı. Şimdi ise yıldızın 10,4 milyon kilometre (6,5 milyon mil) yakınına ulaşarak bu rekorları bir kez daha kırarak daha yakına gitmeye hazır olduğunu ispatlamış oldu. Solar Probe, Güneş'e yaklaşmak için Venüs gezegenini sapan olarak kullanıyor ve en yakın mesafesine ise yaklaşık 4 yıl sonra ulaşacağı tahmin ediliyor.

NASA'nın keşif aracı

Uzay aracının nihayetinde Güneş'in etrafında çok yakın bir yörüngesine girerek Güneş çapının 8,5 katı kadar Güneş yüzeyine yaklaşacak olması bilim dünyasını bir hayli sevindirdi. Bir sonraki Venüs yakın geçişinin ise 2021 yılı 16 Ekim'de Güneş'e en yakın olma rekorunu 21 Kasım'da kıracak gerçekleştirmiş olacak. 

2025'teki son en yakın yaklaşma sırasında saatte 690.000 kilometre hıza (veya ışık hızının yüzde 0.064'üne) ulaşacak. O zamana kadar da, Güneş Sistemi içerisindeki maceralarının inanılmaz görüntülerini geri göndermeye devam edecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...