Tgrt Haber
04 Ocak 2022 17:02

NASA'nın Mars'ı yaşanabilir hale getirme planlarının detayları

Geçtiğimiz hafta NASA'dan emekli olan baş bilim insanı James Green, Mars'ı yaşanabilir hale getirmek için yapılacak olanları bir bir açıkladı. Green, Mars'ı dev bir manyetik kalkanla kaplamayı önerdiğini söyledi.

NASA'nın Mars'ı yaşanabilir hale getirme planlarının detayları
nasa,mars,kızıl gezegen

40 yıl boyunca NASA'da çalışan baş bilim insanı James Green, geçtiğimiz hafta emekli oldu. Emekliliğinden önce ise Mars'ın insanlar için nasıl yaşanabilir bir gezegene dönüştürülebileceğine ilişkin detayları paylaştı. Green, Mars'ı Güneş'in yüksek enerjili güneş parçacıklarından korumak için Kızıl Gezegen'i dev bir manyetik kalkanla kaplamayı önerdi. Bu şekilde koruyucu kalkan, Güneş'in Mars atmosferini soymasını engelleyecek ve gezegende insan dostu bir iklim oluşacak. 

New York Times'a açıklamalarda bulunan James Green, önerisini şu sözlerle anlattı:

''Mars’ın atmosferinin soyulma işlemi durduğunda, yüzeyde basınç artacak ve Mars kendini dünyalaştırmaya başlayacak. Daha yüksek sıcaklık ve basınç, toprakta bitki yetiştirme sürecine başlamamızı sağlayacak.''

NASA'nın Mars'ı yaşanabilir hale getirme planlarının detayları

Green, bu proje için 2017'den beri çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Green'in önerdiği plana göre, Mars'a korumalı bir 'manyetokuyruk' yerleştirilecek bu da Güneş parçacıklarının akışıyla ondan sıyrılan atmosferi yeniden inşa etmesine yardımcı olacak. Uzmanların bildirdiğine göre Kızıl Gezegen’de atmosferin yüzde 90'ı şimdiye kadar soyuldu. 

Mars, Güneş’ten korunduğunda ise sıcaklık sonunda, kutuplar üzerindeki karbondioksit örtüsünün süblimleşmesine, atmosfere geri dönmesine ve sera etkisinin artmasına izin veren bir noktaya yükselecek. Bu aynı zamanda yüzeyin derinliklerinde gizlenmiş suyu serbest bırakarak antik okyanusun yedide birinin geri dönmesini sağlayacak.

Aynı zamanda, proje kapsamında Mars ve Güneş arasındaki bir yörüngede, Mars L1 olarak bilinen bir noktada, bir çift eşit ve zıt yüklü mıknatıstan oluşan bir dipol alanı oluşturulacak.

Bu 'yapay manyetik alan ise Mars'ı sert Güneş rüzgarından koruyan bir “manyetokuyruk” içine sokacak. Green, bu konuya ilişkin şunları söyledi:

''Güneş’ten gelen yüksek enerjili parçacıklar olmasaydı. Mars'ın atmosferi zamanla kendini yeniden inşa etmeye başlayacaktı. Simülasyonlar, sadece birkaç yıl içinde Mars’ın Dünya ile karşılaştırılabilir bir ortama dönüşebileceğini gösteriyor.''

NASA'nın Mars'ı yaşanabilir hale getirme planlarının detayları

Green, Mars'ta basıncın artmasının ekvatorun ısınmasına ve kutup başlığının çökmesine neden olacağını söyledi. Ayrıca bu durumun atmosferin ısınmasına, buzu eritmesine ve sıvı suyun geri dönmesine neden olacağını da belirtti. Ardından, sadece birkaç yıl içinde Kızıl Gezegen’deki iklimin istikrara kavuşacağını öne sürdü:

"Bu, aslında iklimi yapay olarak değiştirdiğimiz bir terraformu değil. Doğanın yapmasına izin veriyoruz. Ve bunu bugün bildiğimiz fiziğe dayanarak yapıyoruz.''

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...