Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Haziran 2021 11:17

Hubble Uzay Teleskobu uykuya daldı umutlar ilkel cihaza kaldı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bir bilgisayara sorun yaşayınca Hubble Uzay Teleskobu tüm astronomik görüntülerini kapattı. NASA'nın umudu 2009'dan beri kullanılmayan bir cihaza kaldı.

Hubble Uzay Teleskobu uykuya daldı umutlar ilkel cihaza kaldı
uzay,nasa

NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, uzay ve gezegen arasındaki bağlantıyı sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, bilgisayarının bellek kartında yaşanan bir sorun nedeniyle iki haftadır çalışmıyor. 1980'lerden kalma bir bilgisayara sahip olan teleskobu mühendisler ne yapsa çalıştıramadı. Şimdiye kadar 3 farklı yöntem deneyen NASA'nın sitenin yer alan bilgilere göre, çok büyük ihtimalle, modülün kendisinin ya da modülün teleskobun diğer parçalarıyla iletişim kurmasını sağlayan bir arayüz donanımının sorunu yaşanıyor.

SON ÇARE 12 YILDIR AÇILMAYAN CİHAZ

Hubble Uzay Teleskobu'nun bilgisayarına dair sorun çözülmezse teleskobun yedek yararlı yük bilgisayarı devreye girecek. Fakat yedek bilgisayar 1980'lerde tasarlandı ve 2009 yılından bu yana hiç kullanılmadı. NASA, bu emektar bilgisayarı çalıştırmayı başarsa da teleskobu tam olarak çalıştırması zaman alacak.

Öte yandan Hubble 1990 yılında uzaya fırlatılan en güçlü uzay teleskobu. Birçok yıldızın doğumuna ve ölümüne tanıklık eden Hubble, Plüton'un çevresindeki birçok uydunun keşfinde rol oynadı ve iki yıldızlar arası cismin Güneş Sistemi'nin içindeki yolculukların takip edilebilmesini sağladı.

Hubble'ın gözlemleri sayesinde astronomlar evrenin yaşını ve genişlemesini hesapladı. Büyük Patlama'nın hemen sonrasında oluşan ikiz galaksilere göz atma şansı elde etti. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...