Tgrt Haber
12 Şubat 2022 14:20

Korkutan açıklama: Yapay zeka bilinç kazandı

Kurucuları arasında Elon Musk’ın da bulunduğu yapay zeka şirketi OpenAI hakkında çarpıcı bir gelişme yaşandı. OpenAI araştırma grubunun baş bilimcisi Ilya Sutskever, yapay zeka sisteminin “biraz bilinçli” olabileceğini söyledi.

OpenAI, 2015 yılında Elon Musk, Sam Altman, Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba ve John Schulman tarafından kuruldu.
OpenAI, 2015 yılında Elon Musk, Sam Altman, Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba ve John Schulman tarafından kuruldu.

Büyük sinir ağları üzerine inşa edilen yapay zeka, finans, araştırma ve tıptaki sorunları çözmeye yardımcı oluyor. Ama bilince ulaşıyor olabilir mi? Bir uzman, bunun zaten olmuş olabileceğini düşünüyor.

OpenAI tarafından gelen iddiaya göre, yapay zeka teknolojisi şimdiden bilinç kazanıyor olabilir. Ilya Sutskever, Twitter paylaşımında “Bugünün büyük sinir ağları biraz bilinçli olabilir” dedi.

Muhtemelen OpenAI tarafından çeviri, soru cevaplama ve eksik kelimeleri doldurmak için oluşturulmuş 175 milyar parametreli bir dil işleme sistemi olan GPT-3 gibi mega ölçekli sinir ağlarına atıfta bulunuyor.

OPENAI, YAPAY ZEKA MİSYONUNA TERS YÖNDE İLERLİYOR

Sutskever'in ifade ettiği “biraz bilinçli”nin ne anlama geldiği net değil. Çünkü yapay zekadaki bilinç kavramı tartışmalı bir fikir. Yapay sinir ağı, biyolojik bir beyinde bulunan nöronları modelleyen, insan girdisi olmadan görevleri ve faaliyetleri gerçekleştirmek üzere eğitilebilen, birbirine bağlı birimler veya düğümler topluluğudur.

Bu alışılmadık bakış açısının yanı sıra, AI araştırmacıları genellikle teknolojinin son on yılda büyük ilerlemeler kaydettiğini söylüyor. Ancak yine de insan zekasının çok gerisinde kaldığı da sıklıkla belirtiliyor.

2015 yılında Elon Musk ve şirketin CEO'su Sam Altman ile birlikte OpenAI'ı kuran Sutskever, bu tweet ile makine bilincinin çoktan geldiğini ileri sürüyor. Daha da garip olan ise, OpenAI'ı özel olarak bilinçli makinelerin oluşturduğu varoluşsal riskleri frenlemek için kurmuş olmaları. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...