Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Aralık 2017 18:32

Otomobil için en gerekli uygulama

Zorunlu trafik sigortasında her bir araç grubu ve basamak bazında hesaplanan azami primlere yeni yılda yüzde 5 artış uygulanacak olması akıllara kaskoyu da getirdi. Kasko ve zorunlu trafik sigortası birbirine karıştırılan kavramlar. Kasko nedir, kasko ile trafik sigortası arasındaki fark nedir, neden kasko yapılmalı gibi soruların yanıtları haberimizde.

Otomobil için en gerekli uygulama
kasko,trafik sigortası,prim

Kasko, otomobil sigortalarından bir tanesidir ve amacı, sigorta ettirene ait aracın uğrayacağı zararların karşılanmasını sağlamak. Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması v.b. durumlarda, sigortalıya tazminat ödenmesini sağlamak için yapılıyor. Yeni yılda zorunlu trafik sigortasında her bir araç grubu ve basamak bazında hesaplanan azami primlere yeni yılda yüzde 5 artış uygulanacak olması akıllara kaskonun önemini de getiriyor.

KASKO NE İŞE YARAR?


Kasko karşı araçtaki hasarı değil, sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına alır. Araç kasko sigortası ile trafik sigortası arasında önemli farklar vardır. Öncelikle üzerinde durulması gereken nokta ise zorunlu trafik sigortası poliçesinin aracın ruhsatı ve ehliyeti kadar önemli olduğudur.

TRAFİK SİGORTASI VE KASKO ARASINDAKİ FARK

Trafik sigortası her araç sahibi için zorunludur ve her yıl yenilenmesi gerekir. Bu sigortayı yaptırmadığı tespit edilen araçlar trafiğe çıkamazlar. Trafik şubesinin garajında bekletilen aracı almak için zorunlu trafik sigortasını yatırarak gerekli belgeleri beyan etmek gerekir. Sigortasız trafiğe çıkan araç için ceza ödendikten sonra ancak tekrar trafiğe çıkabilir. Buna karşılık kasko sigortası zorunlu değil isteğe bağlıdır, aracı kullanan ya da araç sahibi isterse bu sigortayı yaptırır.

Trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına almaktadır. Zorunlu olmasının sebebi de budur. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşılıklı tarafların kusurlarına bakarak zararı karşılar ve karşılanacak olan zararın limitleri her yıl resmen belirlenir. Kasko sigortası ise aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır ve ancak sigortalı isterse bu sigortayı yaptırarak kendini güvence altına alır.

Zorunlu trafik sigortası sadece belli başlı vefat, yaralanma gibi durumları teminat altına alırken, kasko sigortası ise sigorta şirketinin belirlediği kapsam dahilinde pek çok farklı teminatı kapsar. Bu nedenle de trafik sigorta primleri daha ucuzken kasko primleri daha pahalıdır.

Otomobil için en gerekli uygulama

KASKO NEDEN GEREKLİ?

Kara taşıtları sigortası veya kısa ismiyle kasko sigortası ise bir aracın kaza yapması, yanması, çalınması ya da çalınma girişimi sonucunda alacağı zararların poliçe sınırları dahilinde giderilmesini kapsayan sigorta çeşididir. Trafik sigortasından farklı olarak herhangi bir zorunluluğu bulunmayan ve kaza durumlarında karşı tarafın değil; ait olduğu aracın zararlarını karşılayan kasko sigortası, yapılan poliçenin kurallarına göre hasarın bir kısmını ya da tamamını karşılar. Ayrıca kaskolar; yol yardımı, orijinal olmayan parçalardan dolayı oluşabilecek zararlar, yurt dışındaki kayıp ve hasarlar gibi ekstra durumları da poliçe teminatına bağlı olarak karşılayabilmektedirler.

Otomobil için en gerekli uygulama

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

KASKONUN TEMİNATLARI NELERDİR?

Gerek hareket halinde, gerekse hareketsizken, araç sahibinin veya aracı kullananın iradesi dışında ani, harici etkiler neticesinde sabit ya da hareketli bir cismin çarpması, aracın böyle bir cisme çarpması, çarpışması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar sonucu meydana gelecek hasarlar ile üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptığı hareketler sonucu meydana gelen maddi zararları, aracınızın yanması, aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüsü veya veya aracınızda takılı bulunan radyo-teyp, telefon ve benzeri aksesuarların çalınması sonucu meydana gelebilecek hasarlar, doğal afetlere ilişkin teminatlar, toplumsal hareketler ve terör olayları sonucu ve yetkililerin müdahaleleri sonucu meydana gelen hasarların teminatları, enflasyon teminatı, eskime payı düşmeme teminatı, yardım teminatı ve kullanım kaybı teminatları sayılabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...