Tgrt Haber
01 Şubat 2022 16:17 - Güncelleme : 01 Şubat 2022 22:08

Oxford Üniversitesinin kayıp okulunun kalıntıları bulundu

Arkeologlar, İngiltere'nin ve dünyanın en önemli eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesinin 'kayıp kolejinin' kalıntılarını buldu. Öğrenci yurtları için planlanan bir alanda tarihi okulun izleri keşfedildi.

Oxford Üniversitesinin kayıp okulunun kalıntıları bulundu
arkeoloji,oxford üniversitesi

Oxford Üniversitesinin sözde 'kayıp kolej' kalıntıları, bina terk edildikten yaklaşık 500 yıl sonra arkeologlar tarafından ortaya çıkarıldı. Okul, Kral VIII. Henry'nin 1530'larda manastırları dağıtması sırasında yok edilen birçok Katolik dini tesisinden biriydi.

Tudor hanedanlığı, İngiliz Kilisesi'ni Katolik Kilisesi'nden ayırmaya çalıştı. Çünkü Aragonlu Catherine ile evliliğini bitirmek istiyordu. Ancak Papa boşanma talebini reddedince, Kral Henry bağımsız bir İngiltere Kilisesi kurdu. Kilisenin başkanıydı ve Roma'da Papalığa bağlı manastırların kapatılması emrini vermeye başladı.

ST MARY'S COLLEGE BULUNDU

1435'te kurulan St Mary's College, Augustinerinnen kanonlarının çalışacağı bir üs olarak düşünüldü. Ancak 1520'lerde Henry VIII'in baş danışmanı Kardinal Wolsey müdahale edene kadar inşaat engellendi.

Oxford Üniversitesinin kayıp okulunun kalıntıları bulundu

Daha sonra çalışmalar hızla ilerledi. Ancak bu kez de Henry’nin 1536-1541 yılları arasında manastırları dağıtma kararı nedeniyle okul bakıma muhtaç hale geldi. Nihayetinde kolej 16. yüzyılda terk edildi.

BİRÇOK TARİHİ KALINTI

Yaklaşık 500 yıl sonra, arkeologlar planlanan 30 öğrenci dairesi için alanı kazmaya başladı. Kayıp kolejin inşaat kalıntılarını buldular. Büyük bir kireçtaşı temel ortaya çıktı. Uzmanlar, bu kalıntıların 'Oxford'un kayıp koleji' olarak bilinen St Mary's College'ı oluşturan binalardan birine ait olduğunu söylüyor. 

Oxford Arkeolojisi Kıdemli Proje Yöneticisi Ben Ford, "Yalnızca St Mary'nin ‘kayıp kolejinin’ düzenine ışık tutmayı değil, aynı zamanda bize Orta Çağ'dan kalma Oxford'un en güçlü Normanlarından bazılarının yaşamlarını anlatan kanıtları keşfetmeyi umuyoruz.” şeklinde konuştu. 

Bina kalıntılarının yakınında muhtemelen St Mary's College mutfaklarında kesilmiş hayvan kemikleri ve odun kömürü bulundu. Ayrıca bölgede 17. yüzyıldan kalma taş şamandıra, kemik tarağı, gümüş kuruş ve süslü bir şekilde dekore edilmiş ortaçağ yer karolarını ortaya çıkardılar. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...