Tgrt Haber
28 Ocak 2022 13:13

Tıp tarihinde bir ilk: Robot, insan yardımı olmadan laparoskopik ameliyat yaptı

Bir robot, bir insanın yardım eli olmadan bir domuzun yumuşak dokusu üzerinde laparoskopik ameliyat yaptı. Çalışma, robotikte insanlar üzerinde tam otomatik cerrahiye doğru önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Tıp tarihinde bir ilk: Robot, insan yardımı olmadan laparoskopik ameliyat yaptı
bilim,robotik cerrahi,johns hopkins

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, Akıllı Doku Otonom Robotu’nu (STAR) tasarladı. Araştırmacılar, robotla ilk kez insan yardımı olmadan bir ameliyat gerçekleştirdi ve çalışmanın ayrıntılarını Science Robotics dergisinde yayımladılar. 

Üniversitenin makine mühendisliği bölümünde yardımcı doçent olarak çalışmalarını sürdüren Dr. Axel Krieger, "Bulgularımız, ameliyattaki en karmaşık ve hassas görevlerden birini otomatikleştirebileceğimizi gösteriyor; bir bağırsağın iki ucunun yeniden bağlanması. STAR, cerrahi işlemi dört hayvan üzerinde gerçekleştirdi ve aynı ameliyatı uygulayan insanlardan önemli ölçüde daha iyi sonuçlar verdi." dedi. 

AMELİYAT YAPAN ROBOT, İNSAN CERRAHLARDAN DAHA BAŞARILI

Robot, yüksek düzeyde tekrarlayan hareket ve hassasiyet gerektiren bir prosedür olan bağırsak anastomozunda başarılı bir ameliyata imza attı. Bir bağırsağın iki ucunu birleştirmek, cerrahın yüksek tutarlılıkla dikiş atmasını gerektiren gastrointestinal cerrahideki tartışmasız en zorlu adım. En ufak bir el titremesi veya yanlış atılmış dikiş bile hasta için feci komplikasyonlara neden olabiliyor. 

Tıp tarihinde bir ilk: Robot, insan yardımı olmadan laparoskopik ameliyat yaptı

Washington’daki Ulusal Çocuk Hastanesi araştırmacıları ve Johns Hopkins elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Jin Kang ile birlikte çalışan Krieger, yumuşak dokuyu dikmek için özel olarak tasarlanmış görme güdümlü bir sistem olan robotun tasarımına yardımcı oldu. 

STAR, tıpkı bir insan cerrahın yapacağı gibi, cerrahi planı gerçek zamanlı olarak ayarlayabilen yeni bir kontrol sistemiyle donatıldı. Krieger, "STAR'ı benzersiz yapan, yumuşak dokuda minimum insan müdahalesi ile cerrahi bir plan yapabilen, uyarlayan ve uygulayan ilk robotik sistem olmasıdır." dedi. 

Kang ve öğrencileri tarafından geliştirilen yapısal ışık tabanlı üç boyutlu endoskop ve makine öğrenimi tabanlı izleme algoritması da STAR'a rehberlik ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...