Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Mart 2022 13:52 - Güncelleme : 14 Mart 2022 16:18

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir yerli Altay Tankı için müjde verdi

Son yıllarda Savunma Sanayii alanında hamleler yapan Türkiye, yerli tank Altay için motor testlerine başlıyor.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir yerli Altay Tankı için müjde verdi

Savunma Sanayi'nde projelerini hızla ilerleten Türkiye, yerli tank için de son viraja girdi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Altay Tankı için sürecin motor testlerine başlandığını açıkladı. Demir, Güney Kore'den alınan motor için "Güç sistemlerinin şu anda testleri yapılıyor. Mayıs'ı bekliyoruz. Altay Tankı'nın prototipini o motorla göreceğiz" dedi. 

ALTAY TANKI'NIN MOTOR TESTLERİNE BAŞLANDI

 

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir yerli Altay Tankı için müjde verdi

Antalya Diploması Forumu'nda gazatecilerin sorularını cevaplayan İsmail Demir, Rusya'nın Ukrayna'ya işgaliyle ilgili konuşurken, aynı zamanda; İHA-SİHA, F35, S-400 Patriot ve Altay Tankı içinde kafalardaki soru işaretlerini de giderdi. 

Altay Tankı'yla ilgili konuşan SSB İsmail Demir, söz konusu tank için önemli değerlendirmelerde bulundu. Tank'ın motorunun Güney Kore'den geldiğini ifade eden Demir, '' Motorun güç sistemlerinin testleri şu an yapılıyor. Mayıs'ı bekliyoruz. Altay Tankı'nın prototipini o motorla göreceğiz'' dedi.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Demir Rusya-Ukrayna savaşı ile igili şöyle konuştu:

"Şu anda sıcak ortamda bir şey söylemek çok zor aslında. Ukrayna'da şu anda can pazarı yaşanırken, projeler üzerine konuşmak çok anlamlı değil. Beklemedeyiz doğrudan bir olumsuzluk yok. MİLGEM tipi bir korvetin inşası zaten Türkiye'de devam ediyor. Bunun devam etmesi ile ilgili bir sorun olmaz. Ama tabi bu konuda geleceği planlamak açısından şu anda konuşulacak bir ortam çok yok. Umudumuz inşallah bir an önce ateşkes ve barış tesis edilir. Ondan sonra projelerin akıbetini konuşuruz."

"Şu anda herhangi bir projenin konuşulması gerçekten anlamlı değil özelikle de Ukrayna açısından. Rusya ile S-400 projesinde şu aylarda çok kritik bir adım atacağız. Ortalık sakinleşince onların akıbetini düşüneceğiz. SİHA'lar konusunda ise performansı ve yapabilecekleri çeşitli ortamlarda görüldü. Ukrayna konusunda özelikle SİHA'ların gündeme getiriliyor olması çok anlamlı değil. Çünkü bizim verdiğimiz ürünler artık o ülkenin malı olur."

İsmail Demir, Bayraktar SİHA'nın savaşta kullanılması ile ilgili "Ülkeler bunları kullanma konusunda tabi ki serbesttir. Ürünlerin kaynağı Türkiye olabilir ama artık o ürün, o ülkenin malıdı" ifadelerini kullandı.

Demir'in yaptığı açıklamalar şöyle: 

BALTIK ÜLKELERİNİN SİHA-İHA ALIMI

"O ülkeler (Baltık )hazırlık ve farkındalık dönemi yaşıyorlar. Temaslarımız oldu. Şu günlerde herkeste bir telaş var. Hangi üründen ne kadar alınabilir diye kafalarında liste oluşturma aşamasında olduklarını düşünüyoruz. Falanca üründen şu kadar sipariş gibi bir konu şu an için gündemde yok. Türkiye'yi sadece SİHA'lar değil, birçok ürün konusunda kapısı çalınacak ülke durumuna getirecektir."

HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ

"Her muhaberede hava saldırısı olur. Eğer havadan gelen saldırıları durduramıyorsanız, birçok saldırıya maruz kalabiliyorsunuz. Hava savunma sistemi konusunda biz şunu söylüyoruz: Şu anda kuvvetlerimizin kullanımında olan 4 tip hava savunma sistemimiz var. 3-4 sene öncesine kadar bu rakam sıfırdı. Korkut, Sungur, HİSAR A+, HİSAR O+ devrede. Siper'in ilk atışını yaptık. Siper'in de çok kısa zamanda kendi içinde evrimleşeceği bir süreci yaşayacağız."

"Çeşitli menzil, kabiliyet ve arayıcı başlık modellerinde ürünlerimiz teker teker sahaya çıkacak. Hava savunma önemli bir konu. Tabi Türkiye şu ana kadar havadan saldırıyı uçaklarla durdurma anlamında kullanırken, şimdi alt katmanda oldukça önemli kabiliyetler edindi. S-400'ü de ihmal etmemek lazım dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden birisi. O da hava savunma konusunda büyük bir avantaj sağlayacaktır diye düşünüyorum."

S-400 İÇİN SÖZLEŞME KONUSUNDA BİR SIKINTI YOK

"S-400 sürecinin eşyanın tabiatına uygun olarak hızlanmasını zaten beklemiyorduk. Sözleşmesel hükümlülükler olarak bir sıkıntımız yok. Herkes kendi hükümlülüklerin yerine getirme konusunda kararlı. Bunun geçekleşmesi, sahaya uygulanması, daha çok teknik değerlendirmeler yapılması gerektiği için süreç tabiatı icabı uzadı. Sözleşme ve temas anlamında bir sıkıntı yok."

İSRAİL İLE SAVUNMA SANAYİ ALANINDA NORMALLEŞME

"Bu konuda konuşmak için çok erken. Türkiye'nin yaklaşımı olumlu ilişkiler kurmak yönünde. Eskisi gibi ithal eden, bağımlı değiliz. Bu İsrail için de geçerli başka ülkeler içinde söz konusu. Özellikle stratejik ürünlerde bağımlılığı sıfıra indirme konusunda kararlıyız. Bu konuda dünyadaki bütün kapılar açılsa da bedava ürün de yağdırsalar istemiyoruz."

F-35 İÇİN GÖRÜŞME TRAFİĞİ BAŞLADI

"Görüşme trafiği başladı. Konuşulmayan bir süreç. Karşılıklı dinleme anlama ve noktasında adımlar atıldı. Talep ne çözümün adımları ne olabilir bunların konuşmasına devam etmek durumunda karar alırız demek için erken. Diyaloğun başlaması olumlu bir konu. F35 kapandığını ve biz kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerektiğini düşünüyoruz. MMU, Hürjet gibi projelerimizde çeşitli alt kabiliyetleri oluşturacak olanca günümüzle geliştirmek durumundayız. F-16 modernizasyonu konusunda kararlıyız ve biz bunu yaparız."

"Patriotla ilgili masada şu anda bir talep yok. Savunma sanaiyinin bakış açısına göre biz o defteri kapattık. Bu konu savunma başkanlığından çıkmıştır. Akıntıya kürek çekmek de doğru değil. Zaten muhatap olarak alınmayacağımıza göre o konu savunma sanayi başkanlığından çıktı. Gündemimizde değil."

ALTAY TANKININ MOTORU GELDİ

"Motor geldi. Motorun güç sistemlerinin şu anda testleri yapılıyor. Mayıs'ı bekliyoruz. Altay Tankının prototipini o motorla göreceğiz. O denklemde bir gerileme yok."

KÖRFEZ ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLER

"Bir potansiyel taşıdığı muhakkak. İlişkilerin bozulması ya da gerilimi konusunda Türkiye hiç bir zaman gerilimi oluşturan taraf olmadı. Türkiye'nin ürün ve kabiliyetlerinin. Ne seviyede olduğu artık bilinen ve takdir gören bir konu. Gelişmeler bekliyoruz. Günü geldiğinde göreceğiz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...